Houbové rizoto s rukolou

Chcete-li si dát k obědu nebo k večeři něco lehkého, houbové rizoto je tou správnou volbou a v této úpravě dokonce i pro vegany. Rizoto uděláte jako minutku, houby dodají vašemu tělu vlákninu a také jsou dobrým rostlinným zdrojem bílkovin. Rukola obsahuje vysoké množství vitaminu C a také hořčiny, které podporují trávení.

Suroviny

65 g rýže arborio
5 ml olivového oleje
20 g cibule šalotky
špetka soli
špetka pepře
220 ml zeleninového vývaru
20 g sušených hub (nejlépe hřib smrkový)
50 g rukoly

1
porce
obtížnost
1508 kJ / porce

Postup

Houby zalijeme horkou vodou a necháme je v misce alespoň 30 minut nabobtnat.

V hrnci rozpálíme olej a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibulku. Po pár minutách přidáme rýži, osolíme, opepříme a mícháme, dokud není tukem obalené každé zrníčko.

Poté přidáme okapané houby a zalijeme vývarem tak, aby byla rýže ponořená, a na mírném plameni necháme vývar do ní vsáknout. Podle potřeby doléváme zbytek vývaru, případně vodu, dokud rýže není na skus.

Hotové rizoto podáváme ozdobené lístky rukoly.

1 porce | doba přípravy 45 minut | 1508 kJ / 360 kcal

Vhodné pro celou rodinu, vegetariány, vegany a sportovce, zdroj vlákniny

Tuky
6,0 g
Sacharidy
63,0 g
Bílkoviny
12,0 g
Vláknina
8,0 g

Další recepty

15 minut
Saláty
Večeře
Salát z pečených brambor
1
porce
obtížnost
1469 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Polévky
Obědy
Lahodná mrkvová polévka se zázvorem
4
porce
obtížnost
1139 kJ / porce

Vaše proměny

Milena Vogeltanzová

Po klasických dietách šla kila znovu nahoru, někdy i o nějaké to kilo víc

Jaroslav Koťátko

Mojí motivací byla změna stravovacích návyků

Dagmar Pflegerová

Jak říkám známým a příbuzným: jím všechno, ale jinak poskládané, jiné velikosti porcí