Grilované maso s omáčkou z kořenové zeleniny a pohankou

Léto a grilování k sobě neodmyslitelně patří. Zahajte letošní grilovací sezónu s naším receptem na šťavnaté hovězí maso s omáčkou z kořenové zeleniny. A zkuste k němu pohanku – jako máloco bohatou na rutin pro zdravé a pevné cévy.

Suroviny

400 g mrkve
200 g celeru
100 g petržele
2 polévkové lžíce olivového oleje
70 g cibule
3 ks nového koření
1 bobkový list
hrst čerstvého tymiánu
sůl
pepř
800 g hovězího masa (libový roštěnec)
200 g pohanky

4
porce
obtížnost
2339 kJ / porce

Postup

Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kostičky. V hrnci rozpálíme olej a opékáme na něm zeleninu (kromě cibule) asi 10 minut dozlatova. Poté přidáme cibuli a ještě několik minut opékáme. Přihodíme nové koření a bobkový list a podlijeme vodou, tak aby byla zelenina přikrytá. Uvaříme doměkka. Slijeme přebytečnou vodu, vyjmeme koření a rozmixujeme směs do hladké omáčky. Na závěr ji můžeme ještě dochutit tymiánem, solí a pepřem.

Maso nakrájíme na plátky široké přibližně 1 cm. Zajistíme, aby mělo pokojovou teplotu a bylo suché. Poté ho položíme na rozpálený gril, zatím nesolíme. Grilujeme ho 5 minut po obou stranách (medium). Po sejmutí z grilu ho teprve osolíme, opepříme a necháme odležet. Na talíři přelijeme maso omáčkou a servírujeme s pohankou uvařenou podle návodu.

 

4 porce | doba přípravy 50 minut | 2339 kJ / 559 kcal

Vhodné pro: sportovce, zdroj bílkovin a vlákniny

Tuky
16,0 g
Sacharidy
52,0 g
Bílkoviny
48,0 g
Vláknina
13,0 g

Další recepty

60 minut
Hlavní jídla
Saláty
Obědy
Večeře
Rajčatový salát teplý
1
porce
obtížnost
1369 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
60 minut
Obědy
Obědový salát s lososem, avokádem, olivami a chřestem
1
porce
2548 kJ / porce

Vaše proměny

Monika Hrkalová

Konečně jsem na váze, kterou jsem si přála

Jaroslav Koťátko

Mojí motivací byla změna stravovacích návyků

Miluše Doležalová

Změna nastala při nástupu do penze, nabrala jsem během 5 let 20 kg