Linecké cukroví

Linecké cukroví patří k vánočním standardům, tak neváhejte a upečte si ho. Ta zdravější varianta vám totiž bude chutnat stejně. Dejte si pár kousků cukroví ke snídani nebo svačině a nikoliv jen tak mezi jídly.

Suroviny

200 g celozrnné špaldové mouky
100 g másla
50 g medu
1 žloutek
strouhaná kůra z půlky citrónu
kvalitní džem na slepení (rybíz, višně)

40
porcí
obtížnost
77 kJ / porce

Postup

Máslo, žloutek, citrónovou kůru a rozpuštěný med utřeme do pěny a poté přidáme mouku. Vypracujeme vláčné těsto a necháme nejlépe přes noc odpočinout v lednici.

Po vytažení z lednice necháme těsto chvíli povolit, vyválíme na cca 3 mm vysoký plát a formičkami na linecké cukroví vykrajujeme kolečka, srdíčka, hvězdičky apod. vždy v sudém počtu.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 10 minut. Upečené a vychladlé tvary slepujeme džemem.

Linecké cukroví uschováme v chladu alespoň týden, aby se rozleželo.

TIP: Mouku můžeme vyměnit za kokosovou, pohankovou či jinou bezlepkovou variantu.

TIP 2: Vyzkoušejte také Linecké cukroví z kaštanové mouky.

40 porcí | doba přípravy 60 minut | 77 kJ / 18 kcal

Pečené

Tuky
1,0 g
Sacharidy
4,0 g
Bílkoviny
0,0 g
Vláknina
0,0 g

Další recepty

15 minut
Dezerty
Vánoční recepty
Proteinovo-ovesná štola
1
porce
obtížnost
8120 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Dezerty
Špaldové knedlíky s povidly, sypané směsí oříšků a semínek
10
porcí
obtížnost
2598 kJ / porce

Vaše proměny

Monika Schrammová

Jsem teď mnohem spokojenější, protože vidím, že to jde i v mém věku

Milan Buška

V době, kdy jsem začínal s programem, má dcera odletěla na roční pobyt na Nový Zéland. Představa, že ji přivítám a obejmu s 20 kg dole, mě poháněla nesmírně kupředu.

Dagmar Pflegerová

Jak říkám známým a příbuzným: jím všechno, ale jinak poskládané, jiné velikosti porcí