Přepuštěné máslo - ghí

Přepuštěné máslo se hodí jak na studenou, tak i teplou kuchyni

Suroviny

250 g BIO másla

10
porcí
obtížnost
768 kJ / porce

Postup

Máslo vložte do hrnce a při středním plameni nechte rozpustit. Přiveďte k varu, a když začne bublat, stáhněte oheň na minimum tak, aby lehce probublávalo.

Začne se tvořit pěna a na dně hrnce sraženina bílkoviny. Nechte chvíli táhnout, dokud nedocílíte krásné zlaté barvy a vůně. Lžicí odeberte z povrchu pěnu (tu nemusíte vyhazovat – skvělá je např. do kaše nebo k rychlému orestování zeleniny) a usazené bílkoviny se zbavte přecezením přes plátýnko (nebo dětskou plenu).

Dejte pozor, aby se máslo nepřepálilo, nemělo by mít hnědou barvu a příliš oříškovou vůni. Výroba ghí z jednoho másla (250 g) by měla trvat okolo 15-20 minut, ale čím více másla budete čistit, tím více času to zabere. Nechte zchladnout a přeceďte přes cedník vyložený třemi vrstvami gázy (příp. plenou). Uchovejte v uzavřené nádobě v chladu.

10 porcí | doba přípravy 20 minut | 768 kJ / 184 kcal

Tuky
20,0 g
Sacharidy
0,2 g
Bílkoviny
0,2 g
Vláknina
0,0 g

Další recepty

15 minut
Pomazánky
Rybičková pomazánka
4
porce
obtížnost
611 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Pomazánky
Večeře
Svačiny
Snídaně
Pomazánka z kořenové zeleniny a vajíčka
1
porce
obtížnost
1620 kJ / porce

Vaše proměny

Lenka Ersepková

Jsem veselejší, vyrovnaná sama se sebou a spokojená žena

Milan Buška

V době, kdy jsem začínal s programem, má dcera odletěla na roční pobyt na Nový Zéland. Představa, že ji přivítám a obejmu s 20 kg dole, mě poháněla nesmírně kupředu.

Tereza Illešová

Jedno rozhodnutí, o kterém jsem netušila, že mi změní život