Krůtí špíz s rajčatovou salsou a bramborami

Krůta je vhodnou alternativou kuřete. Krůtí maso je lehce stravitelné, obsahuje velké množství bílkovin a málo tuku (a to maso z krůtích prsíček, které má pouze 0,9 % tuku a 24 % bílkovin). Brambory vařené ve slupce jsou jako příloha vhodnější než oloupané pro svůj nižší glykemický index. Rajčatová salsa je pak ke krůtě a bramborám osvěžujícím doplňkem a lahodný oběd je na světě.

Suroviny

600 g krůtích prsou
600 g brambor
100 g jarní cibulky
20 g olivového oleje (2 polévkové lžíce)
50 g limetky (1 kus)
2 g soli (špetka)
2 g pepře (špetka)
2 g sušeného oregána (špetka)
100 g rajčat (2 velká “masitá”)
snítka čerstvé bazalky

4
porce
obtížnost
1345 kJ / porce

Postup

Brambory uvaříme ve slupce.

Krůtí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kousky. Cibulku necháme celou nebo ji rozpůlíme. Střídavě napichujeme na špíz a grilujeme ideálně na lávovém kameni dozlatova ze všech stran.

Mezitím si připravíme marinádu z olivového oleje, šťávy z limetky, soli, pepře, čerstvě nasekané bazalky a oregana.

Ugrilovaný špíz potřeme marinádou.

Omytá a osušená rajčata nakrájíme na kostičky, dáme do misky a smícháme se zbytkem marinády. Podáváme k masu společně s bramborami.

TIP: Zkuste také Krůtí špíz se špenátem.

4 porce | doba přípravy 90 minut | 1345 kJ / 321 kcal

Vhodné pro děti, sportovce a diabetiky, zdroj bílkovin, bez lepku

Tuky
8,0 g
Sacharidy
28,0 g
Bílkoviny
34,0 g
Vláknina
3,0 g

Další recepty

60 minut
Obědy
Večeře
Burger s volským okem a omáčkou z řapíkatého celeru
4
porce
obtížnost
2771 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
60 minut
Obědy
Večeře
Krůtí steak s fazolkami, rýží a sezamem
1
porce
obtížnost
2104 kJ / porce

Vaše proměny

Monika Vlčková

Začala jsem sama nějakým způsobem hubnout, moc to ale nešlo

Jaroslav Koťátko

Mojí motivací byla změna stravovacích návyků

Milena Vogeltanzová

Po klasických dietách šla kila znovu nahoru, někdy i o nějaké to kilo víc