Bulgur s tempehem a shitake

Smíchejte pšeničný bulgur – zdravou náhradu bílé rýže, tempeh – fermentovanou sóju a antioxidanty nabité houby shitake. A máte ideální lehké jídlo proti chřipce a nachlazení.

Suroviny

1 uzený tempeh
300 g bulguru
1 cibule
několik hub shitake
2 lžíce olivového oleje
kvalitní sójová omáčka - Tamari
pepř

4
porce
obtížnost
1319 kJ / porce

Postup

Bulgur uvaříme dle návodu na obale. Jakmile je uvařený, necháme v cedníku okapat. Houby shitake si namočíme ve vodě, aby změkly. Ve větším kastrolu rozehřejeme olej, na kterém orestujeme najemno nakrájenou cibuli.  Přidáme na menší kostičky pokrájený tempeh a houby shitake nakrájené na proužky. Chvíli společně restujeme, opepříme, podlijeme trochou horké vody, přichutíme sojovou omáčkou a společně krátce podusíme. Nakonec přidáme okapaný bulgur, promícháme a vše spolu vaříme na mírném plamenu, dokud se nevstřebá veškerá voda.

Něco navíc:

Houby shitake byly v Číně používány jako účinné afrodiziakum a jako prevence cévních mozkových příhod.

Tempeh díky fermentaci získává vysoký podíl proteinůvláknin a vitamínů. Ve vegetariánské kuchyni nahrazuje maso. 

4 porce | doba přípravy 30 minut | 1319 kJ / 315 kcal

Další recepty

15 minut
Hlavní jídla
Bylinková čočka
4
porce
obtížnost
924 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Hlavní jídla
Polévky
Obědy
Večeře
Celerová polévka
4
porce
obtížnost
1014 kJ / porce

Vaše proměny

Dagmar Pflegerová

Jak říkám známým a příbuzným: jím všechno, ale jinak poskládané, jiné velikosti porcí

Ivan Mariňák

Zhubl jsem v klidu a bez hladovění

Miluše Doležalová

Změna nastala při nástupu do penze, nabrala jsem během 5 let 20 kg