Bulgur s tempehem a shitake

Smíchejte pšeničný bulgur – zdravou náhradu bílé rýže, tempeh – fermentovanou sóju a antioxidanty nabité houby shitake. A máte ideální lehké jídlo proti chřipce a nachlazení.

Suroviny

1 uzený tempeh
300 g bulguru
1 cibule
několik hub shitake
2 lžíce olivového oleje
kvalitní sójová omáčka - Tamari
pepř

4
porce
obtížnost
1319 kJ / porce

Postup

Bulgur uvaříme dle návodu na obale. Jakmile je uvařený, necháme v cedníku okapat. Houby shitake si namočíme ve vodě, aby změkly. Ve větším kastrolu rozehřejeme olej, na kterém orestujeme najemno nakrájenou cibuli.  Přidáme na menší kostičky pokrájený tempeh a houby shitake nakrájené na proužky. Chvíli společně restujeme, opepříme, podlijeme trochou horké vody, přichutíme sojovou omáčkou a společně krátce podusíme. Nakonec přidáme okapaný bulgur, promícháme a vše spolu vaříme na mírném plamenu, dokud se nevstřebá veškerá voda.

Něco navíc:

Houby shitake byly v Číně používány jako účinné afrodiziakum a jako prevence cévních mozkových příhod.

Tempeh díky fermentaci získává vysoký podíl proteinůvláknin a vitamínů. Ve vegetariánské kuchyni nahrazuje maso. 

4 porce | doba přípravy 30 minut | 1319 kJ / 315 kcal

Další recepty

15 minut
Hlavní jídla
Quinoa s kořeněnou pečenou cizrnou
2
porce
obtížnost
1515 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Hlavní jídla
Obědy
Večeře
Drůbeží guláš s dušenou brokolicí
4
porce
obtížnost
1100 kJ / porce

Vaše proměny

Monika Vlčková

Začala jsem sama nějakým způsobem hubnout, moc to ale nešlo

Jaroslav Koťátko

Mojí motivací byla změna stravovacích návyků

Monika Hrkalová

Konečně jsem na váze, kterou jsem si přála