Hovězí maso na černých olivách a brambory vařené ve slupce

Hovězí maso je biologicky velmi hodnotné, má vysoký obsah esenciálních aminokyselin, železa a vitaminu B2 a B12. Brambory vařené ve slupce jsou jako příloha vhodnější než oloupané pro svůj nižší glykemický index.

Suroviny

400 g hovězí roštěné nebo jiného libového hovězího masa vcelku
10 ks středně velkých brambor
4 polévkové lžíce olivového oleje
4 stroužky česneku
1 hrnek suchého bílého vína (200 ml)
4 ks rajčat
16 ks černých oliv
1 miska čerstvého bílého zelí
4 špetky rozmarýnu
1 střední cibule
4 špetky pepře
4 špetky soli

4
porce
obtížnost
1889 kJ / porce

Postup

Maso nakrájíme na kostky, osolíme a opepříme. Na oleji orestujeme pokrájenou cibuli s drceným česnekem, přidáme kostky masa a ještě chvíli opékáme, aby maso pustilo šťávu.

Vše pak vložíme do zapékací mísy, podlijeme vínem a pečeme v troubě na 200°C cca 2 hodiny doměkka. V polovině pečení přidáme pokrájená rajčata a olivy. Ke konci dáme navrch nakrouhané zelí.

Brambory důkladně opláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme až změknou. Pak už jenom brambory slijeme. Uvařené brambory můžeme oloupat.

Maso ozdobíme rozmarýnem a podáváme s bramborami.

4 porce | doba přípravy 60 minut | 1889 kJ / 451 kcal

Vhodné pro sportovce, zdroj bílkovin, nízký glykemický index

Tuky
23,0 g
Sacharidy
26,0 g
Bílkoviny
24,0 g
Vláknina
5,0 g

Další recepty

15 minut
Hlavní jídla
Polévky
Obědy
Večeře
Houbový krém s kroupami
4
porce
obtížnost
764 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Obědy
Večeře
Biftek se zeleninovými hranolky a domácím dresingem
1
porce
obtížnost
1945 kJ / porce

Vaše proměny

Milena Vogeltanzová

Po klasických dietách šla kila znovu nahoru, někdy i o nějaké to kilo víc

Jan Zunt

Zhubl jsem 25 kg a nevidím důvod se vracet k původní životosprávě

Petra Wojnarová

Největší radost mám z toho, že jsem se pro svého manžela stala znovu atraktivní, a i když mě nikdy v hubnutí nepodpořil, teď jen chodí a chlubí se, co jsem dokázala