Jáhlová kaše s ostružinami

Jáhly patří mezi lehce stravitelné potraviny, přirozeně bezlepkové, a tak jsou vhodné i pro celiaky. I přes vyšší obsah sacharidů mají díky většímu obsahu vlákniny glykemický index v rozmezí 55 až 60. Jáhly jsou také zdrojem minerálních látek jako je hořčík, draslík, fosfor, křemík, měď, železo a zinek, z vitamínů pak B1 a B2.

Suroviny

100 g syrových jáhel
100 g ostružin (nebo jiných bobulovin)
5 g medu (1 čajová lžička)

2
porce
obtížnost
900 kJ / porce

Postup

Jáhly nejprve spaříme horkou vodou, aby se zbavily přebytečné hořkosti. Vodu slijeme a v nové vodě je uvaříme doměkka.

Poté vmícháme ostružiny a podle chuti osladíme medem.

2 porce | doba přípravy 30 minut | 900 kJ / 215 kcal

Vhodné provegetariány, pro děti, při celiakii, zdroj vlákniny

Tuky
2,0 g
Sacharidy
44,0 g
Bílkoviny
6,0 g
Vláknina
7,0 g

Další recepty

30 minut
Dezerty
Svačiny
Snídaně
Jahodovo-malinové trifle
4
porce
obtížnost
1045 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
30 minut
Dezerty
Svačiny
Snídaně
Hroznové trifle s plody goji
4
porce
obtížnost
649 kJ / porce

Vaše proměny

Monika Vlčková

Začala jsem sama nějakým způsobem hubnout, moc to ale nešlo

Jaroslav Koťátko

Mojí motivací byla změna stravovacích návyků

Monika Schrammová

Jsem teď mnohem spokojenější, protože vidím, že to jde i v mém věku