Mazanec

Pečení mazance připadalo tradičně na Bílou sobotu. Podle toho, pro koho byl mazanec určen, se lišilo jeho složení. Pro čeledíny a služebné se dělal mazanec z klasického kynutého těsta, pro návštěvy se těsto obohacovalo o rozinky a mandle. Pro sebe ale upečte tento mazanec – je výborný, lehčí a zdravější, a tak vám udělá i větší radost.

Suroviny

200 ml polotučného mléka
30 g droždí
30 ml čekankového sirupu (lze nahradit medem)
10 g třtinového cukru (1 PL)
100 g ovesných vloček
150 g špaldové celozrnné mouky
50 g kaštanové mouky (lze nahradit např. kokosovou, pohankovou)
špetka soli (podle chuti)
34 g žloutků (ze 2 ks slepičích vajec)
33 g bílku na pomazání (z 1 slepičího vejce)
1 PL citrónové kůry
60 g kokosového oleje (lze nahradit máslem)
100 g rozinek
50 g mandlí na posypání (lze nahradit např. vlašskými ořechy)

12
porcí
obtížnost
916 kJ / porce

Postup

Ve vlažném mléce rozmícháme třtinový cukr a nadrobíme do něj droždí. Dobře zamícháme, přikryjeme a dáme na cca 15 minut odležet, aby vznikl kvásek. Poté přilijeme sirup (nebo med).

Ve větší míse smícháme mouky, jemně pomleté ovesné vločky a sůl.

Kvásek smícháme s moučnou směsí, přidáme žloutky, citrónovou kůru a vypracujeme těsto.

Po pár minutách hnětení přidáme do těsta kokosový olej (nebo změklé máslo) a rozinky a znovu zapracujeme do těsta.

Finální těsto přikryjeme utěrkou a dáme na cca hodinu vykynout na teplé místo.

Těsto přendáme na pomoučněný vál a vypracujeme bochánek, který přemístíme na plech vyložený pečicím papírem.

Nakonec jej potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme nasekanými mandlemi.

Pečeme cca 40–45 minut při 175 °C.

12 porcí | doba přípravy 120 minut | 916 kJ / 219 kcal

Vhodné pro celou rodinu a vegetariány, zdroj vlákniny

Tuky
9,0 g
Sacharidy
27,0 g
Bílkoviny
5,0 g
Vláknina
2,0 g

Další recepty

15 minut
Dezerty
Dýňovo-mrkvová bábovka s ořechy
8
porcí
obtížnost
561 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Dezerty
Banánovo-kokosový chlebíček
10
porcí
obtížnost
483 kJ / porce

Vaše proměny

Hong Ngo

Po porodu jsem přibrala 25 kg. Nyní jsem velice spokojená. Všichni tvrdí, že vypadám mladší

Marek Varkoček

Žádné hladovění, jenom změna stravovacích návyků a skladba jídla

Helena Vyvlečková

Nejhorší bylo, že jsem si pomalu přestala důvěřovat