Velikonoční beránek

K Velikonocům neodmyslitelně patří nejen zdobená vajíčka, ale také beránek. Toho můžeme připravit z různých ingrediencí, například ze špaldové mouky a tvarohu, a postarat se tak o jeho zdravější verzi. Výhodou špaldové mouky je více minerálů, vitamínů, dokonce také bílkovin a především vlákniny. Tvaroh je zase výtečným zdrojem plnohodnotných bílkovin, vápníku a těstu dodá vláčnost.

Suroviny

3 slepičí vejce velikosti M
120 g třtinového cukru
150 g rozpuštěného másla
250 g polotučného tvarohu
230 g hladké špaldové mouky
1 ČL prášku do pečiva
3 g vanilkového lusku
1 ČL citrónové kůry

7
porcí
obtížnost
1544 kJ / porce

Postup

Nejprve si ušleháme vejce s cukrem do pěny. Následně přidáme zchladlé rozpuštěné máslo, tvaroh a zašleháme.

Ve vedlejší míse promícháme mouku s kypřícím práškem a přisypeme do tvarohové směsi.

Z vanilkového lusku vyškrábneme vanilku, přidáme citrónovou kůru a těsto znovu promícháme.
V případě, že je těsto příliš tuhé, přidáme jednu až dvě polévkové lžíce polotučného mléka. 

Formu důkladně vymažeme a vysypeme moukou. Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Těsto stáhneme do formy a necháme péct přibližně 50 minut dozlatova. 


TIP: Hotového beránka můžete poprášit moučkovým cukrem, ale skvěle bude chutnat i bez něj. Ozdobit jej můžete například i jarními květy. 

 

7 porcí | doba přípravy 1 minut | 1544 kJ / 369 kcal

Vhodné pro celou rodinu

Tuky
22,2 g
Sacharidy
38,3 g
Bílkoviny
11,7 g
Vláknina
5,0 g

Další recepty

15 minut
Dezerty
Rebarborový dezert
4
porce
obtížnost
920 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Dezerty
Ovesné palačinky
4
porce
obtížnost
1060 kJ / porce

Vaše proměny

Andrea Horáková

Jak to udělat, když ráda jím a pokud jsem nervózní, ještě si něco přidám navíc?

Jan Zunt

Zhubl jsem 25 kg a nevidím důvod se vracet k původní životosprávě

Monika Schrammová

Jsem teď mnohem spokojenější, protože vidím, že to jde i v mém věku