Pražma s citrónem a kuskusem

Pražma se hodí do racionálního i redukčního jídelníčku. Jedná se o jednoduché jídlo vhodné k obědu i k večeři, a když přidáte malý zeleninový salát, není mu po nutriční stránce co vytknout.

Suroviny

RYBA:
2 ks pražmy královské
4 plátky citrónu
2 snítky tymiánu
2 větvičky rozmarýnu
sůl
pepř
KUSKUS:
celozrnný kuskus
1 snítka tymiánu
sůl
pepř
šťáva z ½ citrónu
1 PL olivového oleje

4
porce
obtížnost
1402 kJ / porce

Postup

Pražmu omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Ryby osolíme, opepříme i zevnitř a do každé vložíme po dvou plátkách citrónu, snítce tymiánu a rozmarýnu. Položíme do pekáčku s pečicím papírem a dáme do předem vyhřáté trouby péct na 200 °C. Pečeme dle velikosti ryby, alespoň 30 minut.

Kuskus nasypeme do větší mísy a zalijeme horkou vodou, aby sahala centimetr nad okraj kuskusu. Promícháme a necháme pod pokličkou nabobtnat. Přidáme tymián a olivový olej, dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou.

Rybu podáváme s kopečkem kuskusu.

 

Pražma královská – známá také jako Dorata – středomořská ryba. Velmi jemné, dietní avšak ne příliš suché maso se přímo nabízí zařadit do racionálního jídelníčku. Velmi snadno se upravuje, skvěle ladí s citronovou šťávou a snad všemi bylinkami.

4 porce | doba přípravy 30 minut | 1402 kJ / 335 kcal

Další recepty

15 minut
Hlavní jídla
Dýňové rizoto
6
porcí
obtížnost
1938 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Hlavní jídla
Papriky plněné kuskusem, fetou a olivami
4
porce
obtížnost
1332 kJ / porce

Vaše proměny

Monika Vlčková

Začala jsem sama nějakým způsobem hubnout, moc to ale nešlo

Jaroslav Koťátko

Mojí motivací byla změna stravovacích návyků

Monika Schrammová

Jsem teď mnohem spokojenější, protože vidím, že to jde i v mém věku