Telecí plátek s dušenou brokolicí a bramborovými dukátky s rozmarýnem

Telecí maso je zdrojem bílkovin, brokolice je bohatá na kyselinu listovou a bramborové dukátky zase netradiční přílohou. Báječná kombinace, kterou ohromíte své blízké, třeba u nedělního oběda.

Suroviny

4 telecí plátky
4 lžíce přepuštěného másla (ghí)
2 lžíce řepkového oleje
8 ks menších brambor
1 brokolice rozdělená na malé růžičky
½ citronu
sůl
pepř
pár lístků šalvěje
snítka rozmarýnu

4
porce
obtížnost
1448 kJ / porce

Postup

Maso omyjeme, osušíme a naklepeme.

Brambory si nakrájíme na stejně velká, asi 5 mm široká kolečka a pokapeme olejem. Vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Přidáme rozmarýn a dáme péct do trouby na 240 °C.

Brokolici povaříme asi 5 min v osolené vodě. Jakmile je uvařená, musíme ji přes cedník propláchnout ledovou vodou, aby si zachovala sytě zelenou barvu.

Maso orestujeme na pánvi na ghí z obou stran, vyjmeme a přidáme lístky šalvěje. Zakápneme pár kapkami citronové šťávy a podáváme s dozlatova opečenými dukátky, růžičkami vařené brokolice a zalité máslovým výpekem.

 

4 porce | doba přípravy 20 minut | 1448 kJ / 346 kcal

Nízký GI, zdroj bílkovin, vhodné pro diabetiky

Tuky
16,0 g
Sacharidy
24,0 g
Vláknina
3,0 g

Další recepty

60 minut
Obědy
Batátové chilli kuličky
2
porce
obtížnost
740 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
60 minut
Obědy
Grilované maso s omáčkou z kořenové zeleniny a pohankou
4
porce
obtížnost
2339 kJ / porce

Vaše proměny

Monika Hrkalová

Konečně jsem na váze, kterou jsem si přála

Jaroslav Koťátko

Mojí motivací byla změna stravovacích návyků

Monika Schrammová

Jsem teď mnohem spokojenější, protože vidím, že to jde i v mém věku