Velikonoční beránek s oříšky

Sladký velikonoční beránek byl symbolem rozšířeného skopového masa, které bylo v době skončení velikonočního půstu dříve na české jídelní tabuli hojné. Dodnes patří k tradičním sladkým pokrmům. Vyzkoušejte raději tuto zdravější variantu, než tu, na kterou jste zvyklí. Bude vám také chutnat.

Suroviny

230 g špaldové mouky celozrnné
50 g kokosové mouky
100 g třtinového cukru
5 g citrónové kůry (1 ČL)
200 g slepičích vajec (4 ks)
9 PL kokosového oleje
9 PL horké vody
¾ prášku do pečiva bez fosfátu
45 g vlašských ořechů
máslo na vymazání formy
20 g špaldové mouky na vysypání formy

15
porcí
obtížnost
707 kJ / porce

Postup

Ušleháme 4 žloutky s třtinovým a vanilkovým cukrem, postupně přidáme olej, vodu, citrónovou kůru, mouku s práškem do pečiva, umleté ořechy a opatrně vmícháme z bílků ušlehaný sníh.

Formu (26 cm) vymažeme máslem, vysypeme moukou a vlijeme do ní těsto. Přiklopíme a pečeme v troubě na 180 °C 45 minut.

15 porcí | doba přípravy 90 minut | 707 kJ / 169 kcal

Vhodné pro celouho rodinu a vegetariány

Tuky
7,0 g
Sacharidy
19,0 g
Bílkoviny
6,0 g
Vláknina
2,0 g

Další recepty

30 minut
Dezerty
Lahodné tvarohové knedlíčky s borůvkovou omáčkou
5
porcí
obtížnost
1200 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
30 minut
Dezerty
Tvarohová vejce
4
porce
obtížnost

Vaše proměny

Monika Schrammová

Jsem teď mnohem spokojenější, protože vidím, že to jde i v mém věku

Jaroslav Koťátko

Mojí motivací byla změna stravovacích návyků

Dagmar Pflegerová

Jak říkám známým a příbuzným: jím všechno, ale jinak poskládané, jiné velikosti porcí