Zapečené smetanové brambory s brokolicí a krůtím masem

Brokolice je bohatá na kyselinu listovou. Krůtí maso je lehce stravitelné, obsahuje velké množství bílkovin a málo tuku. Brambory připravované ve slupce jsou vhodnější než oloupané pro vyšší obsah vitaminů a minerálních látek, které se skrývají právě pod slupkou. Všechno dohromady zapečené smetanou vám dodá báječný oběd.

Suroviny

180 g brambor
80 g krůtích prsou
200 g brokolice
10 g přepuštěného másla (ghí)
špetka soli
40 ml 12% smetany

1
porce
obtížnost
1840 kJ / porce

Postup

Brambory pečlivě umyjeme a uvaříme ve slupce v osolené vodě doměkka. Poté je oloupeme a nakrájíme na kolečka. 

Brokolici nejprve zbavíme košťálu a rozdělíme na malé růžičky, které povaříme asi 10 minut v osolené vodě, ihned slijeme a propláchneme studenou vodou. Brokolice tak zůstane křupavá a zůstane hezky zelená.

Maso nakrájíme na malé kousky, osolíme, zprudka orestujeme v hlubší pánvi bez tuku, stáhneme z plotny a promícháme s brokolicí, bramborami a ghí. 

Směs přendáme do zapékací misky, zalijeme smetanou a vše společně zapečeme cca 20 minut v předem vyhřáté troubě na 180 °C

1 porce | doba přípravy 50 minut | 1840 kJ / 440 kcal

Vhodné pro celou rodinu, sportovce a diabetiky, zdroj bílkovin a vlákniny

Tuky
16,0 g
Sacharidy
42,0 g
Bílkoviny
31,0 g
Vláknina
9,0 g

Další recepty

15 minut
Obědy
Hovězí karbanátky s bramborami, hořčicí a cibulí
4
porce
obtížnost
1646 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Hlavní jídla
Obědy
Kapr s kuskusem
4
porce
obtížnost
1984 kJ / porce

Vaše proměny

Barbora Tesařová

Objevila jsem další potraviny jako avokádo, bulgur, nové úpravy masa a kombinace různých jídel

Jaroslav Koťátko

Mojí motivací byla změna stravovacích návyků

Marta Tonarová

Člověk si pořád říká, že to není tak hrozné. Ale když dojde na fotky z dovolené...