08.08.2017 | 24063x Shlédnutí | Andrea Vašáková | Zdraví, Strava
Kardiovaskulární onemocnění se mezi příčinami předčasného úmrtí celosvětově bohužel stále drží na předních příčkách. Jedním z hlavních rizikových faktorů je v tomto případě nevhodné stravování. Čeští vědci ovšem přišli s novými poznatky, které dosavadní výživová doporučení vyvracejí.
Nadměrná konzumace tuků, vzrůstající hladina cholesterolu a problém je na světě. To je scénář, o který se spousta lékařů dodnes opírá a před nímž své pacienty varuje. Brněnští vědci z Masarykovy univerzity ale výsledky svých výzkumů upozorňují na to, že daleko nebezpečnější než tuky jsou sacharidy. Ty nám mohou z hlediska rizika vzniku kardiovaskulárního onemocnění (KVO) uškodit mnohem více.
Vědci se zaměřili na to, jak se stravují obyvatelé 42 evropských zemí a na to, jaký má jejich jídelníček vliv na zdraví ve smyslu již zmíněného rizika KVO. Po vyhodnocení 62 nejběžněji konzumovaných základních potravin vyšlo najevo, že onemocněním srdce a cév nejvíce trpí obyvatelé zemí, v nichž je nejvyšší meziroční spotřeba sacharidů. Tam, kde jedí hodně tuků a živočišných bílkovin, je naopak výskyt tohoto onemocnění nejnižší.
To ale samozřejmě neznamená, že se můžeme cpát tuky od rána do večera bez toho, aniž by nám hrozily nějaké zdravotní komplikace. Problém je spíše v tom, jak se sacharidy v našem těle chovají a co způsobují.
Když sníme potraviny bohaté na sacharidy (především rafinované cukry), dochází k tomu, že se v krvi shromažďuje velké množství glukózy. Ta je sice nepostradatelným zdrojem energie, ale v tomto nadlimitním množství může způsobit pěknou neplechu. V cévách totiž může tvořit vazby s proteiny, ze kterých pak mohou vznikat nebezpečná zánětlivá ložiska. A odtud už je jen kousek ke kornatění cév (ateroskleróze) a zmíněným KVO.
Je až s podivem, že tuky vyšly z tohoto srovnání mnohem lépe. A to i přesto, že i tímto výzkumem bylo znovu prokázáno, že jejich nadměrná konzumace (zejména těch živočišných) představuje nejvyšší riziko v případě zvyšování hladiny cholesterolu.
Reputaci tuků pomohlo i to, že v zemích, kde je jejich spotřeba největší (v kombinaci s vysokým příjmem živočišných proteinů), je zároveň velmi dobrá dostupnost lékařské péče a výdaje na ni jsou značně vysoké. Tuky jsou ale podle brněnských vědců z hlediska rizika vzniku KVO k organismu šetrnější právě proto, že nemají žádný vliv na hladinu krevního cukru.
“Podle nejnovějších poznatků je potřeba nastavit stravu tak, aby výkyvy hladiny krevního cukru byly co nejmenší. Mezi základní živiny, které mají na hladinu krevního cukru vliv, a potažmo na vylučování inzulinu, patří především sacharidy, ale také některé zdroje bílkovin (například z mléčných výrobků). Jediné tuky tuto reakci nespouští,” říká nutriční specialistka Monika Bartolomějová ze sítě výživových poraden Nutriadapt Weight Management Clinic.
Sacharidy ano. Ale jen ty, které neškodí
Ze sacharidů bychom se měli vyhýbat těm jednoduchým, tedy cukrům. Celkově bychom měli množství sacharidů ve stravě snížit. “Volte jen ty, které mají nízký glykemický index a nízkou glykemickou nálož,” radí Monika Bartolomějová. Do této skupiny patří především neškrobová zelenina (např. brokolice, květák, celer, tuřín, ředkvičky, cibule, česnek, pórek, lilek, paprika, houby) a luštěniny.
I z bílkovin a tuků je potřeba vybrat ty správné
Zapomínat bychom podle Moniky Bartolomějové neměli ani na tuky, protože některé z nich jsou esenciální, tedy takové, které si naše tělo neumí samo vyrobit. “Zařazujte jak tuky rostlinné a jejich zdroje (olivový olej, vlašské ořechy, mandle, avokádo), tak ale i živočišné, jako například máslo nebo ghí (přepuštěné máslo). Důležitý je i příjem bílkovin, protože bez nich se rovněž neobejdeme. Mezi jejich zdroje patří maso, ideálně z volně se pohybujících zvířat, nebo mléčné produkty, se kterými to ale rovněž není potřeba nijak přehánět,” upozorňuje.
Jak na cholesterol? Jednoduše
Pokud chcete pozitivně ovlivňovat hladinu cholesterolu v krvi, zařazujte do jídelníčku mleté lněné semínko, vlašské ořechy a další zdroje omega 3 mastných kyselin (ryby, olivy, chia semínka, špenát, sóju atd.).
Název studie: Food consumption and the actual statistics of cardiovascular diseases: An epidemiological comparison of 42 European countries (více ZDE).
Potřebujete pár kilo do plavek, nebo 15 kilo dolů? Připravíme vám takový plán, který sedne do vašich představ.
VíceMáte rádi sport? Nebo naopak jste v pohybu limitovaní? Máme řešení pro obě varianty.
VíceSenioři vyžadují diametrálně odlišný přístup k hubnutí než aktivní třicátník. Z našich zkušeností se velké většině klientů po úpravě váhy ulevilo od zdravotních obtíží a snížilo se množství potřebných léků.
VíceHubnutí s civilizačními chorobami má svá velmi specifická pravidla. Nespoléhejte na babské rady a raději se svěřte do rukou odborníků.
VíceNestíháte vařit, často se stravujete u fastfoodů, protože nestíháte? Naše řešení, počítá s různými životními situacemi, tak, aby bylo maximálně použitelné.
VíceVyzkoušejte sílu modelace problematických partií (např. břicho, boky, stehna) a vyhlazení celulitidy.
VíceJe přirozené si udržovat zdravou hmotnost. Je-li vysoká, výrazně nám zhoršuje kvalitu života. Od zadýchávání se do schodů, estetického hlediska, zhoršení civilizačních chorob, jako je mj. cukrovka nebo vysoký cholesterol, až po kratší dobu života. Je správné se o své tělo v různých etapách života starat tak, abyste dokázali naplnit váš cíl a mít tak "RADOST ZE SEBE". A my vám s tím rádi pomůžeme.
Všichni naši zaměstnanci musí projít velice intenzivním vzdělávacím procesem zakončeným odbornou zkouškou. Zaměstnanci se musí neustále vzdělávat, proto navíc u nás také najdete specialisty na hubnutí dětí, sportovní výživu apod.
Opírá se o fakta, nikoliv o domněnky nebo nepodložené studie. Bude vám zpracována gramážová kuchařka v osobním výživovém plánu, kde lze upravovat energetickou hodnotu i četnost porcí, a to v rozmezí 2–6 jídel denně. Osobní výživový plán respektuje i vaše chuťové preference. Potraviny, které vám nechutnají, se automaticky do osobního výživového plánu nezařadí.
Vyplníte rezervační formulář, naše asistentka se s vámi do dvou pracovních dní spojí a domluví termín nezávazné konzultace.
Dostavíte se na 45minutovou konzultaci, kde vám provedeme základní diagnostiku na přístroji certifikovaném pro užití ve zdravotnictví. Dozvíte se mimo jiné, kolik procent svalů a tuků máte v těle, na kolik let se vaše tělo cítí a mnoho dalších informací.
Pohovoříte si s naším výživovým specialistou, proberete vaše cíle, vysvětlíme vám jak se s námi dostanete na ideální hmotnost a co je potřeba udělat, abyste si ji udrželi. A to napořád.
Pojďte do toho s námi a hubněte tak, abyste nejenom skvěle vypadal/a, ale hlavně se skvěle cítil/a.
Chcete hubnout z pohodlí domova? I na toto máme řešení. Zeptejte se našich specialistů na možnost on-line služeb!