23.04.2014 | 7283x Shlédnutí | Vít Schlesinger | Sport
Snad žádné jídlo není tak přeceňováno a medializováno, pokud jde o výkon, jako těstoviny.
Proč těstoviny nejsou tím nejleším jídlem před závodem
Snad žádné jídlo není tak přeceňováno a medializováno, pokud jde o výkon, jako těstoviny. Zdá se, že je v povědomí cvičících hluboce zakořeněno, že nemůžete udělat krok do šatny, aniž byste zakopli o misku s těstovinami.
Dnes se do té misky podíváme hlouběji a zjistíme, proč to nemusí (a neměla by) být vaše první volba, když si chcete před závodem pochutnat.
Za prvé, to dobré:
Na papíře vypadají těstoviny docela dobře. Mohou se pochlubit relativně nízkým glykemických indexem (ten měří, jak rychle se po jídle zvýší hladina krevního cukru), poskytuje přísun sacharidů a dokonce i bílkovin. Mohou se skladovat roky a snadno se připravují. Co vypadá dobře na papíře, nemusí být nutně dobré v praxi.
Za druhé, to horší:
Těstoviny – obyčejná stará bílá varianta, která se objevuje ve spížích po celé zemi – téměř úplně postrádá jakékoli stopové prvky včetně minerálů a antioxidantů, které v prvé řadě číní obiloviny zdrojem živin. Je to kvůli strukturním změnám, kterými pšenice projde při zpracování.
Jak se dozvíte z jiných článků, ideálním zdrojem energie jsou nezpracované potraviny.
Již několik vrcholových atletů, se kterými pravidelně spolupracuji, zařadilo do své stravy bezlepkovou dietu a výsledek se okamžitě dostavil.
Pokud chcete více argumentů, tak doporučuji knihu Naservírujte si vítězství, kde fenomenální tenista Novak Djokovič popisuje, jak mu bezlepková strava pomohla k titulům.
Pšeničné těstoviny mají také vysoký obsah lepku – to je látka, která se nachází v pšenici a jí přízbuzných druzích jako jsou špalda a kamut. Tato složka potraviny vzbuzuje čím dál větší obavy. Více než 330 000 Kanaďanů – včetně více než 73 000 dětí – trpí celiakií, stavem způsobeným citlivostí na lepek, a který způsobuje poškození trávicího traktu. V ČR nejsou data známá. Až 30 % případů u dětí je z počátku špatně diagnostikováno. Kromě toho je pšenice zařazena na seznamu 10 největších potravinových alergenů. Aby toho nebylo málo, pšeničná bílkovina nabízí velmi nízkou biologickou dostupnost (rychlost, jakou jsou požité bílkoviny přeměněny na materiál užitečný pro funkci těla).
Vzhledem k tolika stinným stránkám doporučuji, abyste pšeničné výrobky obecně konzumovali jen zřídka. Volte raději sladké či normální brambory a rýži. Všechny tyto potraviny se snadno připravují a mají dlouhou a bezpečnou historii konzumace a je zde velmi malá možnost alergické reakce na ně.
Začněte myslet jinak, zkuste tradiční přístup – ze země na stůl, minimálně zpracované potraviny jsou tou správnou volbou pro váš výživový program.
Potřebujete pár kilo do plavek, nebo 15 kilo dolů? Připravíme vám takový plán, který sedne do vašich představ.
VíceMáte rádi sport? Nebo naopak jste v pohybu limitovaní? Máme řešení pro obě varianty.
VíceSenioři vyžadují diametrálně odlišný přístup k hubnutí než aktivní třicátník. Z našich zkušeností se velké většině klientů po úpravě váhy ulevilo od zdravotních obtíží a snížilo se množství potřebných léků.
VíceHubnutí s civilizačními chorobami má svá velmi specifická pravidla. Nespoléhejte na babské rady a raději se svěřte do rukou odborníků.
VíceNestíháte vařit, často se stravujete u fastfoodů, protože nestíháte? Naše řešení, počítá s různými životními situacemi, tak, aby bylo maximálně použitelné.
VíceVyzkoušejte sílu modelace problematických partií (např. břicho, boky, stehna) a vyhlazení celulitidy.
VíceJe přirozené si udržovat zdravou hmotnost. Je-li vysoká, výrazně nám zhoršuje kvalitu života. Od zadýchávání se do schodů, estetického hlediska, zhoršení civilizačních chorob, jako je mj. cukrovka nebo vysoký cholesterol, až po kratší dobu života. Je správné se o své tělo v různých etapách života starat tak, abyste dokázali naplnit váš cíl a mít tak "RADOST ZE SEBE". A my vám s tím rádi pomůžeme.
Všichni naši zaměstnanci musí projít velice intenzivním vzdělávacím procesem zakončeným odbornou zkouškou. Zaměstnanci se musí neustále vzdělávat, proto navíc u nás také najdete specialisty na hubnutí dětí, sportovní výživu apod.
Opírá se o fakta, nikoliv o domněnky nebo nepodložené studie. Bude vám zpracována gramážová kuchařka v osobním výživovém plánu, kde lze upravovat energetickou hodnotu i četnost porcí, a to v rozmezí 2–6 jídel denně. Osobní výživový plán respektuje i vaše chuťové preference. Potraviny, které vám nechutnají, se automaticky do osobního výživového plánu nezařadí.
Vyplníte rezervační formulář, naše asistentka se s vámi do dvou pracovních dní spojí a domluví termín nezávazné konzultace.
Dostavíte se na 45minutovou konzultaci, kde vám provedeme základní diagnostiku na přístroji certifikovaném pro užití ve zdravotnictví. Dozvíte se mimo jiné, kolik procent svalů a tuků máte v těle, na kolik let se vaše tělo cítí a mnoho dalších informací.
Pohovoříte si s naším výživovým specialistou, proberete vaše cíle, vysvětlíme vám jak se s námi dostanete na ideální hmotnost a co je potřeba udělat, abyste si ji udrželi. A to napořád.
Pojďte do toho s námi a hubněte tak, abyste nejenom skvěle vypadal/a, ale hlavně se skvěle cítil/a.
Chcete hubnout z pohodlí domova? I na toto máme řešení. Zeptejte se našich specialistů na možnost on-line služeb!