Boloňské špagety s parmazánem

Špagety s boloňskou omáčkou jsou nesmrtelná klasika snad v každé domácnosti. Recept si každý trochu přizpůsobí podle chuti, obsahu ledničky i nutričních nároků. Tento recept kombinuje maximum chuti a kvalitní suroviny. Hovězí maso je zdrojem bílkovin a železa. V receptu je navíc šikovně "schovaná" zelenina, která zajistí příjem vlákniny a vitaminů.

Suroviny

100 g hovězího mletého masa
100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer)
50 g cibule
150 g sterilovaných loupaných rajčat
1 stroužek česneku
50 ml suchého červeného vína
2 g oregana
1 ČL řepkového oleje
40 g bezvaječných semolinových těstovin
10 g parmazánu
čerstvý mletý pepř
sůl

1
porce
obtížnost
2186 kJ / porce

Postup

V hrnci nebo pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejeme olej, přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky a chvíli opékáme, poté přidáme cibuli nakrájenou na jemno a společně opékáme dozlatova. Poté přidáme mleté maso a restujeme, dokud se nezatáhne. Poté vše zalijeme vínem, necháme krátce povařit, přidáme rajčata, rozdrcený česnek, oregano, ochutíme solí a pepřem. Můžeme lehce podlít vodou a pozvolna dusíme pod poklicí alespoň hodinu. Nakonec smícháme s těstovinami uvařenými al dente, posypeme sýrem a podáváme.

Autor receptu a fotografií: Pavel Hejda, NUTRIADAPT Praha 8 - SOKOLOVSKÁ

1 porce | doba přípravy 75 minut | 2186 kJ / 522 kcal

Vhodné pro celou rodinu, vhodné pro sportovce, zdroj vlákniny a bílkovin, vhodné pro proteinovou stravu NTA

Tuky
18,0 g
Sacharidy
51,0 g
Bílkoviny
35,0 g
Vláknina
9,0 g

Další recepty

15 minut
Obědy
Bezlepkové těstoviny se špenátovou omáčkou a kuřecími prsy
2
porce
obtížnost
2550 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Obědy
Pečené brambory ve slupce s Ricottou a avokádovým dipem
1
porce
obtížnost
2420 kJ / porce

Vaše proměny

Monika Vlčková

Začala jsem sama nějakým způsobem hubnout, moc to ale nešlo

Jaroslav Koťátko

Mojí motivací byla změna stravovacích návyků

Lenka Ersepková

Jsem veselejší, vyrovnaná sama se sebou a spokojená žena