Brambory zapečené s krémovým sýrem, avokádový dip

O tom, že avokádo je velmi zdravé, už slyšel bez pochyb každý. Obsahuje zdravé tuky, vitamíny i minerální látky, například draslík, který je důležitý pro zdraví srdce a cév. Je ale třeba mít na mysli, že je také kalorické, proto by se mělo konzumovat v rozumném množství. S kombinací brambor, které neobsahují tuk, ale zato v nich najdeme velké množství vlákniny a vitamínu C, a čerstvého sýra typu žervé (výborný zdroj kvalitních bílkovin a vápníku), je chuťově vyváženým pokrmem pro všechny milovníky tohoto zeleného ovoce.

Suroviny

200 g brambor
2 špetky soli
100 g sýru typu žervé
100 g avokáda
1 lžička citrónové šťávy
hrst čerstvého koriandru

1
porce
obtížnost
2235 kJ / porce

Postup

Celé omyté brambory předvaříme 15–20 minut
v osolené vodě. Poté je osušíme, rozkrojíme napůl
a trošku vydlabeme. Vnitřek smícháme se sýrem, osolíme a směsí naplníme brambory. Ty pak dáme na plech vyloženým pečicím papírem a dopečeme na 200 °C v troubě dozlatova.

Na avokádový dip rozmačkáme avokádo, přidáme sůl, citrónovou šťávu a nasekaný koriandr. Hotové brambory podáváme s avokádovým dipem.

1 porce | doba přípravy 40 minut | 2235 kJ / 534 kcal

Vhodné pro: celou rodinu, pro vegetariány, zdroj vlákniny

Tuky
33,0 g
Sacharidy
43,0 g
Bílkoviny
12,0 g
Vláknina
10,0 g

Další recepty

15 minut
Večeře
Zeleninový salát s tofu řízečky
2
porce
obtížnost
1686 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Obědy
Bezlepkové těstoviny se špenátovou omáčkou a kuřecími prsy
2
porce
obtížnost
2550 kJ / porce

Vaše proměny

Jana Jarošová

V obchodě už mi nic nesedělo a vše mi bylo malé

Marek Varkoček

Žádné hladovění, jenom změna stravovacích návyků a skladba jídla

Monika Schrammová

Jsem teď mnohem spokojenější, protože vidím, že to jde i v mém věku