Bylinková polévka plná antioxidantů

Na této polévce je skvělé hlavně to, že můžete použít, co zrovna máte doma nebo seženete v obchodě. Polévka přitom bude stále chutnat výborně a pokaždé trochu jinak. Bylinková polévka nám dodá energii nejen svým složením, ale také krásnou barvou.

Suroviny

4 hrsti zelených bylinek (například špenát, medvědí česnek, kopřivy, jarní cibulka, jahodové a fialkové listí)
1– 2 lžíce másla
500 ml zeleninového vývaru
250 ml smetany na vaření, 12% nebo rostlinné
250 ml polotučného kravského nebo rostlinného mléka
2 žloutky
sůl, pepř
nasekaná petrželka, pažitka

4
porce
obtížnost
831 kJ / porce

Postup

Bylinky opláchneme, osušíme v utěrce a nasekáme nadrobno. V hrnci rozehřejeme máslo a rostlinky na něm 2 minuty orestujeme. Zalijeme vývarem, 5 minut povaříme a plamen ztlumíme. Ve smetaně a mléce rozkvedláme 2 žloutky a za stálého míchání je přilijeme do polévky a zlehka prohřejeme. Osolíme, opepříme a nakonec přidáme jemně nasekanou petrželku a pažitku.

Špenát sice neobsahuje tak velké množství železa, jak se kdysi uvádělo, nicméně je velmi bohatý na vitamin A, vitaminy skupiny B a v neposlední řadě i na vitamin C, což je významný antioxidant.

4 porce | doba přípravy 15 minut | 831 kJ / 199 kcal

Vhodné pro celou rodinu

Tuky
15,0 g
Sacharidy
7,0 g
Bílkoviny
6,0 g
Vláknina
0,0 g

Další recepty

15 minut
Hlavní jídla
Velikonoční recepty
Pečená jehněčí kotleta s rýží a salátem
4
porce
obtížnost
3361 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Polévky
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
4
porce
358 kJ / porce

Vaše proměny

Barbora Tesařová

Objevila jsem další potraviny jako avokádo, bulgur, nové úpravy masa a kombinace různých jídel

Ivan Mariňák

Zhubl jsem v klidu a bez hladovění

Andrea Horáková

Jak to udělat, když ráda jím a pokud jsem nervózní, ještě si něco přidám navíc?