Hovězí plátky v zeleninové omáčce

Suroviny

hovězí roštěná, nebo jiné libové hovězí maso
rajčatové pyré
cuketa střední
cherry rajčata
olivový olej z pokrutin
rýže basmati neloupaná na 4 porce za sucha
1 větší cibule a několik stroužků česneku
zeleninový bujon, směs bylinkového koření na maso bez glutamátu (kmín, kurkuma, rozmarýn, paprika…), sůl, pepř

4
porce
obtížnost
1570 kJ / porce

Postup

Hovězí maso naklepejte, nasolte, potřete olejem, okořeňte a uložte do misky do lednice. Maso můžete nechat odležet přes noc.

Rozpalte pánev a maso zprudka opečte ze všech stran, poté podlejte horkou vodou, přidejte bujon, pasírované rajčata, na větší měsíčky nakrájenou cibuli a česnek, ztlumte oheň a vařte asi 1 hodinu. Pokud je potřeba, průběžně podlévejte horkou vodou.

Po hodině vaření přidejte celá cherry rajčata a na kostky nakrájenou cuketu a provařte další asi půlhodinu.
Maso servírujte s čerstvým zeleninovým salátem nebo porcí rýže.

Basmati neloupaná rýže je velmi bohatá na vlákninu a minerální látky a je také velmi chutná. Proti loupané (bílé) basmati rýži má mnohem nižší glykemický index a hodí se tak do jídelníčku při redukci váhy mnohem více.

Neloupanou basmati uvaříte do měkka za asi 20 minut a je skutečně měkká.

4 porce | doba přípravy 60 minut | 1570 kJ / 375 kcal

Další recepty

15 minut
Hlavní jídla
Pohankové rizoto
2
porce
obtížnost
1022 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Hlavní jídla
Burger z jiné planety
3
porce
obtížnost
1381 kJ / porce

Vaše proměny

Monika Vlčková

Začala jsem sama nějakým způsobem hubnout, moc to ale nešlo

Jaroslav Koťátko

Mojí motivací byla změna stravovacích návyků

Lenka Ersepková

Jsem veselejší, vyrovnaná sama se sebou a spokojená žena