Mrkvový celozrnný chléb

Upečte si domácí celozrnný chléb.

Suroviny

500 g špaldové celozrnné mouky hladké
1 lžička soli
2 lžičky jedlé sody
150 g nahrubo strouhané mrkve
hrst vlašských ořechů nebo dýňových semínek
300 ml bílého jogurtu 3,5%
125 ml obilného nápoje (mléka)

15
porcí
obtížnost
504 kJ / porce

Postup

Troubu předehřejte na 230 °C.

Smíchejte mouku, sůl a sodu, přimíchejte mrkev, ořechy nebo semínka, jogurt a tolik obilného nápoje, aby vzniklo měkké, celkem lepivé těsto.

Vyklopte těsto na pomoučněnou plochu a zformujte z něj kouli.

Dejte ji na plech vyložený papírem na pečení a obrácenou stranou dlouhého nože vytvořte do chleba zářezy, pečte asi 30 minut.

Vršek chleba můžete posypat ovesnými vločkami. 

Po upečení by měl chléb při poklepání na dno znít dutě.

Chléb můžete péci i ve formě na chlebíček. 

15 porcí | doba přípravy 50 minut | 504 kJ / 120 kcal

Další recepty

15 minut
Hlavní jídla
Lilkové lasagne
2
porce
obtížnost
1654 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Hlavní jídla
Obědy
Večeře
Zeleninové bulgureto s tofu na kari
1
porce
obtížnost
2048 kJ / porce

Vaše proměny

Andrea Horáková

Jak to udělat, když ráda jím a pokud jsem nervózní, ještě si něco přidám navíc?

Ivan Mariňák

Zhubl jsem v klidu a bez hladovění

Barbora Tesařová

Objevila jsem další potraviny jako avokádo, bulgur, nové úpravy masa a kombinace různých jídel