Mrkvový celozrnný chléb

Upečte si domácí celozrnný chléb.

Suroviny

500 g špaldové celozrnné mouky hladké
1 lžička soli
2 lžičky jedlé sody
150 g nahrubo strouhané mrkve
hrst vlašských ořechů nebo dýňových semínek
300 ml bílého jogurtu 3,5%
125 ml obilného nápoje (mléka)

15
porcí
obtížnost
504 kJ / porce

Postup

Troubu předehřejte na 230 °C.

Smíchejte mouku, sůl a sodu, přimíchejte mrkev, ořechy nebo semínka, jogurt a tolik obilného nápoje, aby vzniklo měkké, celkem lepivé těsto.

Vyklopte těsto na pomoučněnou plochu a zformujte z něj kouli.

Dejte ji na plech vyložený papírem na pečení a obrácenou stranou dlouhého nože vytvořte do chleba zářezy, pečte asi 30 minut.

Vršek chleba můžete posypat ovesnými vločkami. 

Po upečení by měl chléb při poklepání na dno znít dutě.

Chléb můžete péci i ve formě na chlebíček. 

15 porcí | doba přípravy 50 minut | 504 kJ / 120 kcal

Další recepty

15 minut
Hlavní jídla
Polévky
Obědy
Večeře
Celerová polévka
4
porce
obtížnost
1014 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Hlavní jídla
Králík à la svíčková
4
porce
obtížnost
2248 kJ / porce

Vaše proměny

Milena Vogeltanzová

Po klasických dietách šla kila znovu nahoru, někdy i o nějaké to kilo víc

Marek Varkoček

Žádné hladovění, jenom změna stravovacích návyků a skladba jídla

Miluše Doležalová

Změna nastala při nástupu do penze, nabrala jsem během 5 let 20 kg