Papriková rýže

Tato barevná rýže se skvěle hodí jako příloha k masu nebo krevetám. Pokud nejíte maso, vyzkoušejte ji třeba ke grilovanému tempehu. Výborná je i samotná.

Suroviny

1 červená cibule
1 řapík celeru
2 různobarevné papriky
1 lžička sladké uzené papriky
1 špetka semínek římského kmínu
1 lžička semínek fenyklu
1 citron
500 g uvařené rýže
½ svazku čerstvé bazalky
Sůl a pepř
200 g uzeného tempehu

4
porce
obtížnost
1358 kJ / porce

Postup

Cibuli, očištěný řapík celeru a papriky zbavené semínek nakrájíme nahrubo.  Zeleninu orestujeme na lžíci oleje ve větším kastrolu. Na závěr přidáme papriku, kmín, fenykl a hrnek vody. Vaříme a promícháváme.

Do kastrolu k zelenině vmícháme rýži a vymačkáme  šťávu z jednoho citronu. Nakonec přidáme nahrubo nasekané lístky bazalky a dochutíme solí a pepřem. Tempeh rozkrojíme na trojúhelníčky a opékáme na grilovací pánvi z každé strany, dokud není zlatavý. Podáváme s rýží.

Něco navíc: Do rýže přidáme uvařené hnědé fazole, cizrnu nebo na oleji orestované krevety, kousky masa apod. Tato příloha je opravdu univerzální a hodí se téměř ke všemu.

4 porce | doba přípravy 30 minut | 1358 kJ / 325 kcal

Další recepty

15 minut
Hlavní jídla
Dýňové hranolky
4
porce
obtížnost
557 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Hlavní jídla
Mrkvový celozrnný chléb
15
porcí
obtížnost
504 kJ / porce

Vaše proměny

Petra Panská

Manžel a kolegové v práci mi říkali, že je to už vidět, jak jsem zhubla, a že mi to sluší

Jaroslav Koťátko

Mojí motivací byla změna stravovacích návyků

Dagmar Pflegerová

Jak říkám známým a příbuzným: jím všechno, ale jinak poskládané, jiné velikosti porcí