Špaldové palačinky s krémovým špenátem

Palačinky patří snad mezi nejoblíbenější jídla všech. Vyzkoušejte jejich slanou alternativu ze špaldové celozrnné mouky, která je vhodnější než klasická bílá pšeničná – obsahuje mnohem více vlákniny, a proto je tělu prospěšná.

Suroviny

50 g hladké celozrnné špaldové mouky
100 ml polotučného mléka
1 slepičí vejce velikosti M
špetka soli
2 ČL řepkového oleje
100 g baby špenátu
hrstka čerstvých bylinek (například majoránka, tymián nebo pažitka)
50 g ricotty
špetka pepře

1
porce
obtížnost
2109 kJ / porce

Postup

Smícháním mouky, mléka, vejce a špetky soli připravíme řídké těsto, které necháme chvilku odpočinout při pokojové teplotě. Mezitím na pánvi na jedné lžičce oleje orestujeme špenát, dokud výrazně nezmenší svůj objem a nezměkne. Bylinky nasekáme a polovinu přidáme k hotovému špenátu. Poté pánev odstavíme z plotny, ke špenátu přidáme ricottu, přiklopíme pokličkou a necháme sýr rozpustit. Vzniklou směs lehce osolíme a opepříme. Na čisté pánvi rozpálíme zbylou část oleje a z těsta smažíme palačinky. Hotové palačinky naplníme špenátovou směsí a podáváme posypané zbylými bylinkami.

1 porce | doba přípravy 20 minut | 2109 kJ / 504 kcal

Vhodné pro: celou rodinu, pro vegetariány, zdroj vlákniny a bílkovin, nízký glykemický index

Tuky
25,0 g
Sacharidy
40,0 g
Bílkoviny
24,0 g
Vláknina
10,0 g

Další recepty

80 minut
Obědy
Večeře
Pohankové palačinky se špenátem a sýrem
4
porce
obtížnost
1739 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
80 minut
Saláty
Obědy
Letní salát s netradičními špízy
4
porce
obtížnost
722 kJ / porce

Vaše proměny

Monika Hrkalová

Konečně jsem na váze, kterou jsem si přála

Jaroslav Koťátko

Mojí motivací byla změna stravovacích návyků

Barbora Tesařová

Objevila jsem další potraviny jako avokádo, bulgur, nové úpravy masa a kombinace různých jídel