Má máslo opravdu cenu zlata? Záleží, z jakého úhlu se na to podíváte

12.10.2017

 

Andrea Vašáková

V posledních několika týdnech je máslo v tištěných i digitálních médiích tématem číslo jedna. Jeho cena roste do nebeských výšin a spotřebitelé se dělí na dvě půlky. Jedni sahají po levnějších margarínech, druhé přemrštěná cena neodradí. Kdo z nich dělá dobře?

Nedostatek mléčného tuku a vysoké přirážky obchodních řetězců. To jsou důvody, proč cena másla stále stoupá a český spotřebitel se nestačí divit, co se to děje. Někdo podstupuje riziko bitky ve frontách, když některý z tuzemských supermarketů vyhlásí na máslo neodolatelnou akci, někdo si koupí dostupnější margarín. A ten, který se se současnou situací odmítá smířit, si pro levnější máslo zajede do sousedního Polska nebo Německa.

Neutuchající poptávka po předraženém tuku ale aspoň dokazuje to, že Češi mají o máslo stále zájem.

Zase ten cholesterol...

Máslo si (podobně jako vejce) prošlo obdobím, kdy bylo odborníky démonizováno. Ano, na vině byl opět cholesterol. Nasycené tuky a cholesterol, které máslo obsahuje, byly považovány za úhlavního nepřítele lidských srdcí a cév. I máslu trvalo nějakou dobu, než se z nutričního záhrobí vydrápalo zpátky na jeho výsluní. A že to nebyla zrovna doba krátká, toho využili výrobci rostlinných ztužených tuků, nebo chcete-li, margarínů.

Ve správný čas na správném místě

Ti se objevili ve správný čas na správném místě. Lidé – zmasírovaní médii a reklamou – chtěli “máslo”, na kterém si pochutnají, které se bude dobře roztírat, které bude mít hezkou žlutou barvu, a hlavně máslo, po kterém se nebudou muset bát infarktu. Tak jim ho dejme, řekli si “margarínotvorci”. A přitom si mnuli ruce nad lidskou naivitou a snovými zisky, které je neminuly.

Prozíraví obchodníci si vydělali, co potřebovali, a konzumní spotřebitelé dostali “zázračné” máslo, po kterém toužili. Naštěstí ale po čase zvítězil rozum. Odborníci přišli na to, že živočišné tuky lidem zas neškodí tak, jak se původně předpokládalo. A tak jsme se od nízkotučných jogurtů, odstředěného mléka a odtučněných tvarohů vrátili k mléčným výrobků, na které jsme byli zvyklí, včetně másla.

 

Co si namazat na chleba

Přesto, že se z ekonomického hlediska v současné době určitě vyplatí namazat si chleba margarínem, rádi bychom se zastavili u hlediska výživového a na máslo se podívali z tohoto úhlu. Prvním velkým argumentem je to, že máslo je přírodní energeticky bohatou potravinou. A ty byly ve výživě odjakživa důležité. Právě jeho vysoký energetický obsah umožňuje to, že nasytit a pokrýt energetickou potřebu organismu dokážeme i poměrně malým množstvím. Vzhledem k tomu, že dalších argumentů je celá řada, pro větší přehlednost je vyjmenujeme jednotlivě v bodech.

 
  • Organoleptické vlastnosti – jedná se o vlastnosti, které vnímáme smysly. Ty jsou u másla ceněné hodně vysoko. Jedná se především o chuť a barvu, které plnohodnotně dokazují, že se jedná o přírodní potravinu.

  • Mléčný tuk – jako jediný nutriční tuk vzniká v mléčných žlázách savců. Díky vysoké výživnosti jsou důležité především ve výživě dětí. Při jeho konzumaci nedochází k zatěžování trávicího traktu, a proto ho dobře snášejí nejen děti, ale také osoby s onemocněním žlučníku, žaludku nebo jater. Ty ale, v souvislostí s citlivostí postižených orgánů, mohou konzumovat tuky pouze v omezeném množství.

  • Mléčné bílkoviny a minerální látky – to jsou tzv. netuky, které máslo kromě vody a mléčného tuku také obsahuje. Jedná se o významné živiny nezbytné pro lidský organismus.

  • Fyziologicky a biologicky účinné látky – těch má máslo také spoustu. Je to např. lecithin a další fosfolipidy (tuky složené z mastných kyselin, glycerolu a kyseliny fosforečné), které jsou pohotovým zdrojem fosforu pro organismus, účastní se tvorby buněčných membrán, přispívají k rychlému vstřebávání tuků a normalizují látkovou výměnu cholesterolu.

  • Vitaminy – máslo obsahuje tzv. lipofilní vitaminy, tzn. vitaminy, které jsou rozpustné v tucích. Jedná se o vitaminy A, D, E a K. Obzvlášť bohatým je máslo na vitamin A, ten je nezbytný pro růst, zdravou pleť a dobrou funkci zraku. Potřeba dospělého člověka je 5 mg denně. Ve 100 gramech másle ho může být až 20 mg.

  • Lecithin společně s lipofilními vitaminy a kyselinou alfa linolenovou jsou obzvláště důležité. Zabraňují totiž ukládání cholesterolu v cévních stěnách a mohou jim tedy být právem přiznány preventivní účinky v případě aterosklerózy.

  • Esenciální mastné kyseliny – podílejí se na důležitých fyziologických pochodech v organismu a ovlivňují látkovou výměnu tuků.

  • Specifické mastné kyseliny (kyselina máselná, kapronová a kaprylová) – rychle se spalují a přispívají k rychlému vstřebávání mléčného tuku v trávicím traktu.

  • Vitamin K2 – ten je zásadní pro zdravé kosti a srdce. Jeho nejvýznamnější funkcí je zajištění pohybu vápníku v organismu. Tento vitamin podporuje ukládání vápníku v kostech a zubech a napomáhá odstraňovat vápník z míst, kde není žádoucí (cévy). Dále aktivuje bílkoviny kontrolující růst buněk, čímž může přispívat k ochraně organismu před vznikem nádorů, tedy k prevenci rakoviny.

  • Vyvážený poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin - na rozdíl od margarínů, kde bývá omega 6 mastných kyselin až čtyřikrát více než omega-3. Vzhledem k tomu, že “omegašestky” jsou prozánětlivé je tento poměr značně nevyhovující. Ideální poměr (tzn. 2–3:1) omega-6 vůči protizánětlivým “omegatrojkám” je právě v másle.

  • Konjugovaná kyselina linolová (CLA) – sice patří k omega-6 mastným kyselinám, ale jedná se o velice významnou potravinovou složku. Je silným antioxidantem a v organismu se zapojuje do tisíců metabolických procesů. Bylo prokázáno, že může snižovat hladinu cholesterolu a triacylglycerolů a zvyšovat výdej energie, k čemuž je ovšem potřeba i pohyb. Může přispívat také ke stabilizaci hladiny krevního cukru a posilovat imunitní systém. Vzhledem k uvedeným účinkům může být využívána i jako přírodní složka v boji s nadváhou.

Dobré máslo jen od dobré krávy

Ať už se díváte na reklamu na jogurt nebo mléčnou čokoládu, ve většině případů je propagovaný produkt zasazen do idylické scenérie, ve které se zdravá a šťastná kravička pase na bující zelené louce plné kvítí a čerstvého lupení. A to na zákazníka funguje. Stejné je to i v případě másla. To bude opravdu dobré jen z mléka od krávy chované pasteveckým způsobem. Tedy od krávy, která se od jara do podzimu pase na louce a přes zimu si pochutnává na senu.

Kvalita másla z mléka od krávy chované v kravínech, živené krmnými směsmi a granuláty, pak bude diametrálně odlišná. Je tedy jasné, že všechny výše uvedené výživné složky másla jsou na tuto kvalitu navázané. Proto je samozřejmě lepší kupovat tzv. grass-fed produkty, tedy produkty vyráběné z mléka pocházejícího od krav chovaných přirozeným způsobem.

Když ne z rozkvetlé louky, tak odkud…

A když vezmeme v potaz, že máslové náhražky a margaríny jsou zpracovávané z úplně jiných surovin, nemůže být o nějakém kvalitativním srovnávání s máslem ani řeč. Ano, když se podíváte na složení, které je na obalech margarínů uváděno, najdete tam dost toho, co obsahuje i máslo. Vitaminy, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, dokonce i lecithin.

Nejhorším protiargumentem je ale tzv. hydrogenace. Hydrogenace, neboli ztužování, prakticky znamená přeměnu alespoň části z polynenasycených rostlinných olejů na oleje nasycené, jak správně uvádí Margit Slimáková na svém webu. Tak vznikne polotuhý tuk dlouhé trvanlivosti. Té je ale docíleno na úkor snižování kvality původních zdraví prospěšných rostlinných tuků. V souvislosti se zdravím už není potřeba zmiňovat konzervanty, emulgátory, regulátory a další nepřirozená aditiva, kterých je v margarínech také požehnaně.

Máslo nad zlato?

Takže ano. Máslo má cenu zlata, nutričního zlata. Ovšem záleží jak pro koho. Pokud se někdo spokojí s tím, že si na pečivo namaže něco, co se bude dobře roztírat, bude jakžtakž chutnat a vypadat, nebude obsahovat tolik esenciálních mastných kyselin, vitaminů a minerálních látek, ten by samozřejmě mohl o hodnotě tohoto zlata polemizovat.

My se ale řadíme k těm, kterým záleží na tom, co jedí. Proto si stojíme za tím, že máslo je kvalitní, přirozenou, výživově hodnotnou potravinou, za kterou se vyplatí si připlatit.

Další články

Zdraví
Nemoci
Ženy trpí mnohem častěji než muži chudokrevností. Co s tím?

Jak si vlastně představujete člověka, který trpí chudokrevností? Nejspíše jako bledou bytost, která se snadno vyčerpá. V…

akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
Zdraví
Strava
Nemoci
Čtení na víkend
Zkraje roku jsme na tom se zdravím bídně. Řádí chřipka, hrozí salmonela

Přesto, že si do nového roku přejeme většinou hlavně zdraví, situace v České republice není v tomto ohledu úplně ideální.…

Vaše proměny

Hong Ngo

Po porodu jsem přibrala 25 kg. Nyní jsem velice spokojená. Všichni tvrdí, že vypadám mladší

Petr Polák

Jedl jsem nepravidelně, většinou jsem byl celý den v práci bez jídla a večer si dopřával „hody“

Barbora Tesařová

Objevila jsem další potraviny jako avokádo, bulgur, nové úpravy masa a kombinace různých jídel