POTVRZENO CELOSVĚTOVĚ: Sacharidy vám škodí více, než si myslíte

15.09.2017

 

Andrea Vašáková

Nedávno jsme vás v souvislosti s poznatky brněnských vědců informovali o riziku kardiovaskulárních onemocnění (KVO) způsobeném nadměrnou konzumací sacharidů. Nejnovější výzkumy ale potvrdily, že sacharidy jsou ještě zákeřnější.

NUTRIADAPT POTVRZENO CELOSVĚTOVĚ: Sacharidy vám škodí více, než si myslíte

Další odborný výzkum zaměřený na riziko konzumace sacharidů a tuků se konal v osmnácti zemích pěti kontinentů. Této studie se účastnilo přes 135 tisíc lidí ve věku 35-70 let. Příjem stravy byl u těchto osob sledován po dobu 7,4 let a nejčastěji konzumované potraviny byly kontrolovány pomocí ověřených dotazníků.

Nejde už jenom o zdraví

Výsledky byly šokující! U sledovaných osob totiž nejčastěji docházelo k celkové úmrtnosti a závažným kardiovaskulárním příhodám (fatální KVO, infarkt myokardu, mrtvice a srdeční selhání). A vyšší riziko úmrtnosti se vyskytovalo u osob, v jejichž stravě převládaly právě sacharidy. Vysokosacharidová strava už tedy neohrožuje lidstvo pouze na zdraví, ale bohužel také na životě!

Stejně jako v případě zkoumání vědců z brněnské Masarykovy univerzity vyšly tuky z odborné analýzy získaných dat opět o poznání lépe. Z výčtu negativních dopadů jim, zejména těm nasyceným, byla nejvíce přičítána spojitost s mrtvicí. Všeobecně ale vyšlo najevo, že strava bohatá na tuky s relativně nižším obsahem sacharidů vede ke statisticky významně delšímu životu.

Přesto, že sacharidy patří mezi základní živiny, bez kterých se neobejdeme, je potřeba i s ohledem na tato nová zjištění jejich konzumaci přehodnotit. Doporučení Moniky Bartolomějové, naší odbornice na výživu, jsme vám přinesli už v minulém článku.

Nebezpečí nehrozí pouze v Evropě

Důležité je ale také uvědomit si, že statistiky vyplývající z tohoto výzkumu mají na rozdíl od poznatků odborníků z Brna celosvětový dosah. Jedná se tedy o globální problém, který poukazuje na to, že skutečně není jedno, co jíme a dosavadní zásady stravování by tedy měly být znovu přezkoumány.

Název studie: Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study. Více informací můžete najít na stránkách odborného časopisu The Lancet.

Další články

Zdraví
Strava
Restart pro vaše tělo: Po těchto potravinách už se únavou trápit nebudete

Jídlem si může člověk hodně uškodit, ale také hodně pomoci. A vyzrát tak třeba na únavu, která dokáže obzvláště na jaře pěkně…

akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
Zdraví
Lze alergiím předcházet pomocí stravy?

Alergie a intolerance se v poslední době zmiňují velice často. Neustále kolem sebe slyšíme, že někdo má sennou rýmu, jiný…

Vaše proměny

Andrea Horáková

Jak to udělat, když ráda jím a pokud jsem nervózní, ještě si něco přidám navíc?

Petr Polák

Jedl jsem nepravidelně, většinou jsem byl celý den v práci bez jídla a večer si dopřával „hody“

Petra Spěváčková

Neměla jsem žádnou motivaci a místo hubnutí jsem jenom přibírala