POTVRZENO CELOSVĚTOVĚ: Sacharidy vám škodí více, než si myslíte

15.09.2017

 

Andrea Vašáková

Nedávno jsme vás v souvislosti s poznatky brněnských vědců informovali o riziku kardiovaskulárních onemocnění (KVO) způsobeném nadměrnou konzumací sacharidů. Nejnovější výzkumy ale potvrdily, že sacharidy jsou ještě zákeřnější.

NUTRIADAPT POTVRZENO CELOSVĚTOVĚ: Sacharidy vám škodí více, než si myslíte

Další odborný výzkum zaměřený na riziko konzumace sacharidů a tuků se konal v osmnácti zemích pěti kontinentů. Této studie se účastnilo přes 135 tisíc lidí ve věku 35-70 let. Příjem stravy byl u těchto osob sledován po dobu 7,4 let a nejčastěji konzumované potraviny byly kontrolovány pomocí ověřených dotazníků.

Nejde už jenom o zdraví

Výsledky byly šokující! U sledovaných osob totiž nejčastěji docházelo k celkové úmrtnosti a závažným kardiovaskulárním příhodám (fatální KVO, infarkt myokardu, mrtvice a srdeční selhání). A vyšší riziko úmrtnosti se vyskytovalo u osob, v jejichž stravě převládaly právě sacharidy. Vysokosacharidová strava už tedy neohrožuje lidstvo pouze na zdraví, ale bohužel také na životě!

Stejně jako v případě zkoumání vědců z brněnské Masarykovy univerzity vyšly tuky z odborné analýzy získaných dat opět o poznání lépe. Z výčtu negativních dopadů jim, zejména těm nasyceným, byla nejvíce přičítána spojitost s mrtvicí. Všeobecně ale vyšlo najevo, že strava bohatá na tuky s relativně nižším obsahem sacharidů vede ke statisticky významně delšímu životu.

Přesto, že sacharidy patří mezi základní živiny, bez kterých se neobejdeme, je potřeba i s ohledem na tato nová zjištění jejich konzumaci přehodnotit. Doporučení Moniky Bartolomějové, naší odbornice na výživu, jsme vám přinesli už v minulém článku.

Nebezpečí nehrozí pouze v Evropě

Důležité je ale také uvědomit si, že statistiky vyplývající z tohoto výzkumu mají na rozdíl od poznatků odborníků z Brna celosvětový dosah. Jedná se tedy o globální problém, který poukazuje na to, že skutečně není jedno, co jíme a dosavadní zásady stravování by tedy měly být znovu přezkoumány.

Název studie: Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study. Více informací můžete najít na stránkách odborného časopisu The Lancet.

Další články

Zdraví
Hubnutí
Strava
Čtení na víkend
ROZHOVOR: Když dnes začnu hubnout, můžu se v červenci vystavit na pláži?

Posezení s přáteli, dobrá nálada, pivo a vínko, které budí chuť na zobání čehokoliv, co je na stole, rozpálené grily, na…

akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
Zdraví
Hubnutí
Nemoci
Čtení na víkend
Dnes je Světový den vody. Její dostatečný příjem vám pomůže nejen zhubnout

Naštěstí nežijeme v zemi, kde bychom trpěli nedostatkem vody. Přesto spousta lidí pitný režim nedodržuje a vědomě si tak…

Vaše proměny

Monika Vlčková

Začala jsem sama nějakým způsobem hubnout, moc to ale nešlo

Ivan Mariňák

Zhubl jsem v klidu a bez hladovění

Lucie Absolonová

S tím, co jsem nabrala v těhotenství, jsem marně bojovala. Teď mám 20 kg dole a hubnu dál