01.10.2015

Lékaři mají pravdu v tom, že v případě vegetariánství je potřeba přece jen pečlivěji hlídat, aby byla strava vyvážená a člověku něco nechybělo. Jde zejména o bílkoviny a některé vitamíny, minerální látky a stopové prvky. Při úplném vynechání masa z jídelníčku bez odpovídající náhrady vhodnými potravinami totiž hrozí nedostatek významných živin a minerálních látek (např. železa) a v dlouhodobějším horizontu i zhoršení zdraví. Může jít například o potíže se zvýšenou únavou a oslabenou imunitou.
Pozor také na častý omyl, kterého se dopouštějí zejména dospívající dívky – přiklánějí se k vegetariánství coby k cestě ke štíhlé postavě. Ovšem tak to vůbec být nemusí. Nebudou sice jíst tučné maso nebo uzeniny, ale hrozí jim nadbytek kilojoulů z tučných sýrů, přemíry pečiva a příloh nebo ze sice zeleninových, ale smažených jídel.
Ale zpět k bílkovinám. Jde o základní stavební kámen lidských tkání nezbytných pro růst organismu. Z bílkovin se krom toho tvoří hormony a další fyziologicky aktivní látky. Denní příjem bílkovin by u teenagera měl být přibližně jeden gram na kilogram tělesné hmotnosti rozdělený do pěti denních jídel. Jako náhradu chybějících bílkovin při vynechání masa můžete zvolit kombinaci dalších kvalitních zdrojů bílkovin, například luštěnin, vajec, ořechů (zejména para, lískových, mandlí či kešu) a semínek ze slunečnice, dýně či sezamu. Zdrojem bílkovin může být také takzvané robi maso a další rostlinné náhrady toho skutečného, které se připravují podobně. S jejich výběrem vám poradí v prodejnách zdravé výživy, naštěstí je však čím dál častěji lze koupit i v běžných supermarketech.
Dobrou volbou jsou také méně tučné tvrdé sýry (nikoliv však tavené), tvaroh a další mléčné výrobky doplněné spoustou čerstvé zeleniny.
Někteří vegetariáni včetně těch dospívajících jsou ochotní jíst ryby, ideálně by tak měli činit dvakrát týdně. Výhodou ryb, jako je tuňák, losos, makrela nebo sardinky, je to, že pokryjí nejen potřebu bílkovin, ale zároveň zajistí dospívajícímu i přísun omega-3 mastných kyselin, prospěšných pro snižování hladiny cholesterolu v krvi, a také dostatek jódu. Ten je především u dětí nezbytný pro činnost štítné žlázy, jejíž hormony jsou důležité pro vývoj orgánů, zejména mozku.
Další důležitou složkou potravy, jejíž množství je potřeba hlídat, je železo. Jeho nedostatek ve stravě vadí zejména u dívek, protože by jim v kombinaci s krevními ztrátami během menstruace mohla hrozit chudokrevnost čili anémie. Doporučenou denní dávku železa patnáct miligramů pro dospívající dívku zkuste zajistit zařazením dalších potravin bohatých na železo. Hodí se opět luštěniny (čočka, fazole, hrách), vejce, přírodní nesolené oříšky a semínka, ale také sušené ovoce, například rozinky a meruňky. Zároveň se určitě vyplatí omezit potraviny, které naopak brzdí vstřebávání železa z potravy, což jsou třeba nápoje obsahující kofein (mezi ně patří i coca-cola), mléčné potraviny, černý čaj a další.