8 bezmasých zdrojů bílkovin

04.03.2015

 
Bílkoviny jsou nejdůležitějšími stavebními kameny lidského těla. Připravili jsme pro vás přehled osmi významných bezmasých zdrojů těchto makroživin.

Cizrna

obsahuje vysoké množství vlákniny, přibližně 17 g na 100 g sušené cizrny. Je také skvělým zdrojem draslíku, vápníku a hořčíku. Je vhodná do polévek, salátů, ale také jako příloha či hlavní jídlo.

Černé fazole

a další typy fazolí, jako fazole ledvinkové, mungo apod., jsou zdraví prospěšným přídavkem vysokého obsahu proteinů. Jsou jedním z nejlepších zdrojů železa, obsahují velké množství kyseliny listové a jsou bohaté na rostlinnou vlákninu.

Hrách

můžete přidat do salátů, polévek nebo jako přílohu. Nachází se v něm vitamín B1, ale je také dobrým zdrojem vitaminu B2, B6, niacinu a kyseliny listové.

Čočka

je bohatá na železo, vápník, draslík, mangan a vitamíny skupiny B. Je také důležitým zdrojem vlákniny, obsahuje jí 30 g na 100 g sušené čočky. Je vhodná do polévek, salátů nebo jako hlavní jídlo či příloha.

Dýňová semínka

nemusíte jíst pouze jednou za rok na podzim při dlabání dýně. Pochutnejte si na nich během celého roku, výborná jsou pražená. Obsahují vitamín E a zinek a jsou bohatým zdrojem základních omega-3 a 6 nenasycených mastných kyselin.

Quinoa (Merlík)

je velmi jemná a můžete ji používat jako přílohu místo rýže. Je dobrým zdrojem některých vitamínů – B1, B2, kyseliny listové, beta-karotenu, vitamínu E a C.

Tempeh

jsou fermentované sojové boby. Tempeh můžeme marinovat nebo prudce osmažit. Přidává se do polévek, špaget a hlavních chodů. Obsahuje všechny vitamíny řady B včetně vitamínu B12.

Slunečnicová semínka

jsou skvělá jako „něco na zub“. Jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitaminu E a vitaminu B1. Jsou také bohatá na hořčík, železo, vápník a fosfor.

Další články

Zdraví
Hubnutí
Strava
Nemoci
6 překvapivých benefitů omega 3 mastných kyselin pro naše zdraví

Trpíte bolestí kloubů, vysokým krevním tlakem, alergiemi nebo nekvalitním spánkem? Pokud alespoň jednou byla vaše odpověď…

akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
Zdraví
Hubnutí
Strava
V říši věčného mrazu – 2. díl o uchovávání potravin

Zapomněla, vážení, na jahody mražený. Pamatujete? I ten vousatý hit odkazuje na výhody tohoto způsobu uchovávání potravin. V…

Vaše proměny

Andrea Horáková

Jak to udělat, když ráda jím a pokud jsem nervózní, ještě si něco přidám navíc?

Marek Varkoček

Žádné hladovění, jenom změna stravovacích návyků a skladba jídla

Monika Hrkalová

Konečně jsem na váze, kterou jsem si přála