8 bezmasých zdrojů bílkovin

04.03.2015

 
Bílkoviny jsou nejdůležitějšími stavebními kameny lidského těla. Připravili jsme pro vás přehled osmi významných bezmasých zdrojů těchto makroživin.

Cizrna

obsahuje vysoké množství vlákniny, přibližně 17 g na 100 g sušené cizrny. Je také skvělým zdrojem draslíku, vápníku a hořčíku. Je vhodná do polévek, salátů, ale také jako příloha či hlavní jídlo.

Černé fazole

a další typy fazolí, jako fazole ledvinkové, mungo apod., jsou zdraví prospěšným přídavkem vysokého obsahu proteinů. Jsou jedním z nejlepších zdrojů železa, obsahují velké množství kyseliny listové a jsou bohaté na rostlinnou vlákninu.

Hrách

můžete přidat do salátů, polévek nebo jako přílohu. Nachází se v něm vitamín B1, ale je také dobrým zdrojem vitaminu B2, B6, niacinu a kyseliny listové.

Čočka

je bohatá na železo, vápník, draslík, mangan a vitamíny skupiny B. Je také důležitým zdrojem vlákniny, obsahuje jí 30 g na 100 g sušené čočky. Je vhodná do polévek, salátů nebo jako hlavní jídlo či příloha.

Dýňová semínka

nemusíte jíst pouze jednou za rok na podzim při dlabání dýně. Pochutnejte si na nich během celého roku, výborná jsou pražená. Obsahují vitamín E a zinek a jsou bohatým zdrojem základních omega-3 a 6 nenasycených mastných kyselin.

Quinoa (Merlík)

je velmi jemná a můžete ji používat jako přílohu místo rýže. Je dobrým zdrojem některých vitamínů – B1, B2, kyseliny listové, beta-karotenu, vitamínu E a C.

Tempeh

jsou fermentované sojové boby. Tempeh můžeme marinovat nebo prudce osmažit. Přidává se do polévek, špaget a hlavních chodů. Obsahuje všechny vitamíny řady B včetně vitamínu B12.

Slunečnicová semínka

jsou skvělá jako „něco na zub“. Jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitaminu E a vitaminu B1. Jsou také bohatá na hořčík, železo, vápník a fosfor.

Další články

Zdraví
Sport
Hubnutí
Strava
Nemoci
5 MÝTŮ O HUBNUTÍ A CVIČENÍ

Každý z nás už určitě slyšel o nějakém magickém a stoprocentně zaručeném receptu, který napomůže ultrarychlému hubnutí.…

akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
Strava
Co si dát k jídlu po běhání?

Jídlo po tréninku je vaším klíčem k rychlejší regeneraci a tím i k lepšímu výkonu.

Vaše proměny

Monika Vlčková

Začala jsem sama nějakým způsobem hubnout, moc to ale nešlo

Petr Polák

Jedl jsem nepravidelně, většinou jsem byl celý den v práci bez jídla a večer si dopřával „hody“

Roxana Julieta Cascone

Zkusila jsem i různé diety, při kterých jsem zhubla, ale nevydrželo mi to dlouho a kila šla opět nahoru