Krémový zapečený květák

Tímto receptem potěšíte snad všechny členy rodiny a navíc nestrávíte v kuchyni příliš mnoho času. Zapečený květák je vhodný jak k obědu, tak i k večeři. Díky nízkému množství sacharidů je recept vhodný zejména při nízkosacharidovém stravování.

Suroviny

1200 g květáku (cca 1 a půl kusu)
320 ml 12% smetany
120 g žervé
160 g 30% eidamu
60 g kvalitní libové slaniny
250 g cherry rajčátek
20 g dijonské hořčice
1 PL másla
špetka soli
špetka pepře

4
porce
obtížnost
1982 kJ / porce

Postup

Do velkého hrnce dáme vodu, osolíme a když začne vřít, přidáme očištěné růžičky květáku. Povaříme cca 5 minut, scedíme a odložíme na chvíli stranou.

V malém hrnečku přivedeme k varu smetanu a necháme ji 5 minut probublat. Sundáme ze sporáku, přidáme krémový sýr, hořčici, ½ strouhaného sýra a pořádně zamícháme. Dochutíme pepřem a solí.

Na pánvi osmažíme nakrájenou slaninu dokřupava, přidáme pokrájená rajčata a směs krátce prohřejeme.

Tukem vymažeme zapékací misku, do které poklademe uvařený květák a slaninu s rajčaty. Vše zalijeme sýrovou směsí, posypeme zbytkem sýra a zapečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 20 minut.

4 porce | doba přípravy 25 minut | 1982 kJ / 474 kcal

Zdroj bílkovin a vlákniny

Tuky
31,0 g
Sacharidy
22,0 g
Bílkoviny
27,0 g
Vláknina
10,0 g

Další recepty

15 minut
Hlavní jídla
Saláty
Obědy
Večeře
Rajčatový salát teplý
1
porce
obtížnost
1369 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Obědy
Celozrnné těstoviny s krevetami
4
porce
obtížnost
2276 kJ / porce

Vaše proměny

Barbora Tesařová

Objevila jsem další potraviny jako avokádo, bulgur, nové úpravy masa a kombinace různých jídel

Ivan Mariňák

Zhubl jsem v klidu a bez hladovění

Dagmar Pflegerová

Jak říkám známým a příbuzným: jím všechno, ale jinak poskládané, jiné velikosti porcí