Losos s fenyklem a mrkví

Losos je zdrojem omega 3 nenasycených mastných kyselin, ty jsou známé mimo jiné i tím, že působí protizánětlivě. Stejně jako ostatní ryby obsahuje i losos vitamin D, který je nezbytný pro lidský organismus a jehož nedostatkem bohužel trpí většina naší populace. Steak z lososa doplněný fenyklem a mrkví je tak ideální variantou lehkého a přitom vyváženého oběda nebo večeře.

Suroviny

100 g lososa bez kůže
2 PL citrónové šťávy
1 ČL olivového oleje (extra panenský)
20 g zakysané smetany
100 g čerstvého fenyklu
150 g mrkve
špetka soli
špetka pepře
30 g rýže (neloupaná)

1
porce
obtížnost
1975 kJ / porce

Postup

Fenykl opereme, rozkrojíme a odstraníme tvrdý střed. Mrkev omyjeme a oškrábeme. 

Oboje nakrájíme na tenké plátky a v osolené vodě společně dusíme na mírném plameni asi 10 až 15 minut tak, aby zelenina zůstala křupavá. Poté vodu slijeme a do zeleniny zamícháme zakysanou smetanu. 

Filety z lososa osušíme, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a opékáme na oleji asi 4 minuty z každé strany. 

Na talíř rozložíme fenykl s mrkví a na zeleninové lůžko položíme lososa. 

Podáváme s rýží uvařenou podle návodu na obalu.

 
 

1 porce | doba přípravy 30 minut | 1975 kJ / 472 kcal

Vhodné pro celou rodinu, sportovce a diabetiky, zdroj bílkovin a vlákniny, nízký glykemický index

Tuky
22,0 g
Sacharidy
39,0 g
Bílkoviny
26,0 g
Vláknina
9,0 g

Další recepty

15 minut
Saláty
Večeře
Lehký salát s kozím sýrem
4
porce
obtížnost
1172 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Hlavní jídla
Saláty
Obědy
Obědový salát s lososem a chřestem
1
porce
obtížnost
1670 kJ / porce

Vaše proměny

Monika Hrkalová

Konečně jsem na váze, kterou jsem si přála

Jaroslav Koťátko

Mojí motivací byla změna stravovacích návyků

Helena Vyvlečková

Nejhorší bylo, že jsem si pomalu přestala důvěřovat