Sójové boby se šunkou

Lehký oběd nebo lehká odpolední svačina ze sójových bobů, která pomůže bez pocitu hladu přečkat období mezi obědem a večeří. Sójové boby jsou velice hodnotné pro svůj vysoký podíl bílkovin. Mají vhodné složení aminokyselin, obsahují lecitin, který je nutný pro přeměnu tuků a cukrů, a velké množství vlákniny. Jsou rovněž bohaté na minerální látky – vápník, draslík, hořčík, fosfor, železo a další. Z vitaminů je zde nejvíce zastoupen provitamin A a vitaminy skupiny B.

Suroviny

200 g sójových bobů
150 g krůtí šunky
15 ml (jedna polévková lžíce) olivového oleje nebo másla (ghí)
50 g cibule
1 g soli (špička nože)
50 g žitného knäckebrotu (4 ks)

4
porce
obtížnost
1358 kJ / porce

Postup

Sójové boby uvaříme podle návodu na sáčku (je potřeba mít na paměti, že se musí den předem namočit).

Na oleji nebo ghí osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou šunku a podusíme, dokud není cibule měkká.

Přidáme uvařené a okapané boby, osolíme a promícháme. Podáváme s knäckebrotem.

4 porce | doba přípravy 740 minut | 1358 kJ / 325 kcal

Vhodné pro děti, zdroj bílkovin, vhodné pro diabetiky, bez lepku

Tuky
14,0 g
Sacharidy
25,0 g
Bílkoviny
26,0 g
Vláknina
7,0 g

Další recepty

30 minut
Obědy
Večeře
Burger s volským okem a omáčkou z řapíkatého celeru
4
porce
obtížnost
2771 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
30 minut
Obědy
Zapečené rozmarýnové brambory s krůtím masem a jablkem
1
porce
obtížnost
2325 kJ / porce

Vaše proměny

Monika Vlčková

Začala jsem sama nějakým způsobem hubnout, moc to ale nešlo

Petr Polák

Jedl jsem nepravidelně, většinou jsem byl celý den v práci bez jídla a večer si dopřával „hody“

Monika Schrammová

Jsem teď mnohem spokojenější, protože vidím, že to jde i v mém věku