Stroganoff na máslovém zelí

Pokud jste milovníky masa, hub, chutných omáček, a zároveň upřednostňujete recepty, které nezaberou příliš času a nejsou nijak složité, potom je Stroganoff jídlo právě pro vás. Hovězí maso je cenným zdrojem komplexních bílkovin, dobře využitelného železa, zinku a vitamínů skupiny B. Hlávkové zelí je zase právem považováno za superpotravinu díky svému vysokému obsahu antioxidantů a minerálních látek.

Suroviny

6 PL ghí
700 g hovězího masa (nejlépe hovězí svíčková)
1 střední cibule
350 g žampionů
špetka pepře
špetka soli
špetka sladké papriky
300 ml 12% smetany
4 ČL dijonské hořčice
4 ČL citrónové šťávy
1 ČL čerstvé petrželky
350 g hlávkového zelí

4
porce
obtížnost
2139 kJ / porce

Postup

Ve velké pánvi necháme rozpustit 2 polévkové lžíce ghí, na kterém krátce orestujeme maso nakrájené na nudličky. Pak ho sundáme a dáme na stranu.

Do stejné pánve znovu přidáme 1 polévkovou lžíci ghí, orestujeme cibulku s pokrájenými houbami, přidáme sůl, pepř, papriku, zalijeme smetanou a necháme 5 minut provařit. Když nám omáčka trochu zhoustne, vmícháme maso, hořčici a necháme prohřát. Nakonec přidáme i citrónovou šťávu a bylinky.

Na pánvi rozpustíme zbytek ghí, přidáme nakrouhané zelí a restujeme dokud nezměkne. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme společně s masovou směsí.

 

4 porce | doba přípravy 30 minut | 2139 kJ / 511 kcal

Vhodné pro celou rodinu, zdroj bílkovin

Tuky
36,3 g
Sacharidy
18,0 g
Bílkoviny
42,1 g
Vláknina
4,5 g

Další recepty

15 minut
Večeře
Brokolicové placičky se salátem
2
porce
2249 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Hlavní jídla
Zvěřinový guláš
4
porce
obtížnost
1633 kJ / porce

Vaše proměny

Monika Schrammová

Jsem teď mnohem spokojenější, protože vidím, že to jde i v mém věku

Petr Polák

Jedl jsem nepravidelně, většinou jsem byl celý den v práci bez jídla a večer si dopřával „hody“

Helena Vyvlečková

Nejhorší bylo, že jsem si pomalu přestala důvěřovat