Tuřínový krém s žampiony

Víte, jak vypadá a chutná tuřín? Nafialovělá kořenová zelenina podobná bílé ředkvi. Obsahuje hodně vitaminu C a B. Zkuste naši krémovou polévku, která vás na podzim zahřeje a posílí vaši imunitu.

Suroviny

1 kg tuřínu
4 větší brambory
30 g másla
1,5 l zeleninového vývaru
1 cibule
1 pórek
2 stroužky česneku
sůl
pepř
100 g žampionů
smetana 12%
petrželová nať na ozdobu

4
porce
obtížnost
1331 kJ / porce

Postup

Cibuli nakrájíme na kostičky a zpěníme  v hrnci na másle. Tuřín oloupeme, také nakrájíme na kostičky a osmažíme na másle společně se zpěněnou cibulkou. Směs tuřínu a cibule zalijeme zeleninovým vývarem.

Osolíme, opepříme, přidáme lisovaný česnek a vaříme asi 20 minut. Podle potřeby přidáváme vývar a mícháme. 

Po 20 minutách přidáme na kostičky nakrájené brambory a na kolečka pórek a vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory i tuřín měkké – asi  20 minut. 

Hotovou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Nakonec přidáme trochu smetany a zamícháme. 

Žampiony nakrájíme na širší plátky a orestujeme na kapce olivového oleje.  Sundáme z pánve na papírovou utěrku, abychom se zbavili přebytečné vody a oleje. Přidáme je na závěr servírování do polévky pro ještě lepší chuť.

Vše dozdobíme petrželovou natí.

4 porce | doba přípravy 60 minut | 1331 kJ / 318 kcal

Tuky
10,5 g
Sacharidy
37,5 g
Bílkoviny
6,5 g
Vláknina
11,5 g

Další recepty

15 minut
Polévky
Cizrnová polévka
6
porcí
obtížnost
1330 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Hlavní jídla
Polévky
Obědy
Večeře
Grilovaný biftek se zeleninovými hranolky a dipem
1
porce
obtížnost
1591 kJ / porce

Vaše proměny

Miluše Doležalová

Změna nastala při nástupu do penze, nabrala jsem během 5 let 20 kg

Ivan Mariňák

Zhubl jsem v klidu a bez hladovění

Michaela Pařízková

Plno nových chutných jídel a kila šla sama dolů