Zeleninové placičky a bramborovo-celerová kaše

Jeden recept na vegetariánskou večeři s mnoha možnými variacemi. Stejně jako můžeme vyzkoušet různé obměny placiček, tak lze vyzkoušet i další kombinace kaše. Místo celeru přimícháme k bramborám třeba kořenovou petržel, dýni nebo brokolici.

Suroviny

250 g zeleniny (cuketa, květák, brokolice nebo mražená zeleninová směs s hráškem)
100 g tofu natural
110 g slepičích vajec (2 ks velikosti M)
40 g mouky (4 PL) (pohanková, špaldová celozrnná nebo rýžová)
25 g cibule (šalotka, žlutá cibule nebo jarní cibulka)
1 g majoránky (½ ČL)
10 ml tuku (1 PL) (řepkový, kokosový nebo olivový olej nebo přepuštěné máslo/ghí)
60 g brambor (1 menší ks)
250 g celeru (½ bulvy)
5 g másla (1 ČL)
100 ml mléka (polotučné kravské, ovesné nebo sójové)
10 g čerstvé petrželky (hrst)
sůl
pepř

2
porce
obtížnost
1677 kJ / porce

Postup

Na plotnu dáme ve větším hrnci vařit vodou. Brambory s celerem očistíme a nakrájíme na kostky, které pak vložíme do vroucí osolené vody a necháme vařit cca 15 minut do změknutí.

Zeleninu na placičky si musíme upravit na malé kousky. Cuketu nastrouháme najemno, jinou zeleninu rozmixujeme v mixéru. Zeleninu lehce osolíme a necháme chvilku ležet.

Mezitím nahrubo nastrouháme i tofu a cibulku nakrájíme na kostičky. V míse rozšleháme vidličkou vejce s trochou soli a pepře a majoránkou. Poté k vaječné směsi přidáme mouku a dobře prošleháme.

Ze zeleniny vymačkáme přebytečnou tekutinu a spolu s tofu a šalotkou také přidáme k vaječné směsi. Vše dobře promícháme, aby se vše spojilo v těstíčko. V případě, že je těsto příliš husté, přilijeme maličko vody. Pokud se zdá být příliš řídké, tak přidáme trochu mouky.

Z těsta pak tvoříme placičky a opékáme na rozehřátém tuku na pánvi přibližně 2 minuty z každé strany.

Uvařené brambory s celerem slijeme, přidáme mléko a máslo, vrátíme na plotnu a necháme ještě chvilku zahřát. Pak směs nahrubo rozmačkáme a poté vyšleháme robotem nebo metlou na kaši.

Na talíři ozdobíme kaši nasekanou petrželkou a podáváme s placičkami.

TIP: Stejně jako můžeme vyzkoušet různé variace placiček, tak lze vyzkoušet i další kombinace kaše. Místo celeru lze použít i kořenovou petržel, dýni nebo brokolici.

Poznámka: Uvedené energetické hodnoty jsou orientační. Přesná hodnota záleží na výběru ingrediencí.

2 porce | doba přípravy 30 minut | 1677 kJ / 401 kcal

Vhodné pro vegetariány, děti a sportovce, zdroj bílkovin, bez lepku

Tuky
18,0 g
Sacharidy
40,0 g
Bílkoviny
21,0 g
Vláknina
7,0 g

Další recepty

15 minut
Pomazánky
Večeře
Svačiny
Snídaně
Avokádová pomazánka
4
porce
obtížnost
1114 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Večeře
Velikonoční recepty
Velikonoční menu 2020
Fazolky zapečené s vařenými vejci
4
porce
obtížnost
930 kJ / porce

Vaše proměny

Petra Panská

Manžel a kolegové v práci mi říkali, že je to už vidět, jak jsem zhubla, a že mi to sluší

Jaroslav Koťátko

Mojí motivací byla změna stravovacích návyků

Tereza Illešová

Jedno rozhodnutí, o kterém jsem netušila, že mi změní život