29.06.2017 | 11271x Shlédnutí | Zdraví, Strava
Sója pochází z daleké Číny, kde se pěstuje již několik tisíc let. Velmi oblíbenou součástí pokrmů se stala také v Americe a Evropě. Ačkoliv je všeobecně považována za významnou složku zdravé stravy, pravdou je, že kromě zdraví prospěšných látek obsahuje i ty méně vhodné.
Nelze jí ale upřít benefity, ke kterým patří vysoký obsah bílkovin (až 34 %) s vysokým podílem esenciálních aminokyselin. Díky 18 % tuků a 25 % sacharidů je sója také bohatým zdrojem energie. Důležité je také 5% zastoupení vlákniny. Komplexně se tedy jedná o nutričně vyváženou potravinu s nízkým glykemickým indexem.
Díky poměru makroživin a nízkému glykemickému indexu se sója zdá být ideální prospěšnou potravinou. Háček je ovšem ve způsobu jejího zpracování. Průmyslově zpracovaná sója totiž obsahuje více látek, které našemu organismu ve větším množství a v nefermentované podobě neprospívají. Spíše naopak. A které látky to jsou?
Velkým rizikovým faktorem, který sóje kazí reputaci, je již zmiňovaná vysoce průmyslová úprava. Při té dochází k tomu, že se součástí sójových výrobků stává také izolovaný sójový protein, který není přirozenou potravinou. Sóje nesvědčí ani genetická modifikace. Potraviny upravené tímto způsobem zvyšují riziko rozvoje mnoha chronických onemocnění.
Dalším specifickým problémem spojeným s konzumací sóji může být přibývající výskyt alergií. Ty konzument pozná většinou bezprostředně po požití. Rizikem jsou také intolerance, které se na rozdíl od alergií projevují v těle skrytě, a to např. trávícími, dýchacími nebo kožními potížemi.
Za zdravější variantu výrobků ze sóji můžeme považovat potraviny, které prošly tzv. fermentací. Při té dochází k rozkladu nevhodných (tzv. antinutričních) látek a fytátů.
Fermentovaná sója je bohatým zdrojem bílkovin, probiotik a také vitaminu K2, kterého se v naší stravě obvykle mnoho nevyskytuje. Tento vitamin přispívá ke správnému využití vápníku v těle. K fermentovaným výrobkům patří miso, sójové omáčky, tempeh a natto.
Miso je fermentovaná slaná pasta ze sójových bobů, rýže, pšeničné nebo ječné mouky. V japonské kuchyni je velmi oblíbené a užívá se k výrobě známé japonské polévky. Obsahuje bílkoviny, které jsou díky fermentaci částečně rozloženy na aminokyseliny. Stejně jako v ostatních fermentovaných výrobcích je i v misu zastoupen vitamin B12. V naší české kuchyni bychom misem nahradili klasický bujon. Důležité je použít na zalití vodu do 42 °C, aby se udržely biologicky aktivní látky. Kromě polévky jej lze použít také např. do omáček nebo luštěninových pomazánek.
Do šálku nalijeme vodu o teplotě do 42 °C, ve které rozmícháme lžíci misa. Mezitím uvaříme v hrnci s vodou oblíbenou zeleninu (např. mrkev, cibuli, brokolici, květák, zelí, pórek). Po uvaření necháme zeleninu odstát a vmícháme šálek s misem. Nakonec posypeme řasou Nori a dochutíme šťávou ze zázvoru. V Japonsku se polévka z misa také snídá, můžeme vyzkoušet i tuto pro nás netradiční alternativu.
U nás jsou dostupné sójové omáčky Tamari, Soyu, Kikkoman. Soyu a Kikkoman jsou vyrobeny ze sójových bobů a pšenice. Tamari je vyrobena
pouze ze sóji a vzniká jako vedlejší produkt při výrobě misa. Tyto sójové omáčky můžeme s klidným srdcem používat místo klasických omáček, které jsou plné chemikálií a barviv.
Další vhodnou potravinou je tempeh. Existuje více příchutí, od neutrální až po různě ochucené, jako např. uzené nebo marinované. Je potřeba si dát pozor na vyšší kalorickou hodnotu (30 g má cca 500 kJ). Takže stačí pár plátků této rostlinné bílkoviny, kterou můžeme přidat např. do salátu a nahradit tak bílkovinu živočišnou (sýr, vajíčko, maso).
Posledním a zároveň nejméně známým produktem ze sóji je natto. Jedná se o hutný zkvašený sójový pokrm, který u nás ale není příliš oblíbený. Má totiž velmi specifickou chuť a vůni, kterou bychom mohli přirovnat k tvarůžkům. Je ale bohatým zdrojem vitamínu K. Stejně jako tempeh jej můžeme přidat do salátu, k rýži nebo do polévky.
Pokud jste dosud milovali sóju a po přečtení tohoto článku jste trochu znejistěli, uklidníme vás. Budete-li se držet našich závěrečných rad, můžete v konzumaci sóji bez obav pokračovat.
Potřebujete pár kilo do plavek, nebo 15 kilo dolů? Připravíme vám takový plán, který sedne do vašich představ.
VíceMáte rádi sport? Nebo naopak jste v pohybu limitovaní? Máme řešení pro obě varianty.
VíceSenioři vyžadují diametrálně odlišný přístup k hubnutí než aktivní třicátník. Z našich zkušeností se velké většině klientů po úpravě váhy ulevilo od zdravotních obtíží a snížilo se množství potřebných léků.
VíceHubnutí s civilizačními chorobami má svá velmi specifická pravidla. Nespoléhejte na babské rady a raději se svěřte do rukou odborníků.
VíceNestíháte vařit, často se stravujete u fastfoodů, protože nestíháte? Naše řešení, počítá s různými životními situacemi, tak, aby bylo maximálně použitelné.
VíceVyzkoušejte sílu modelace problematických partií (např. břicho, boky, stehna) a vyhlazení celulitidy.
VíceJe přirozené si udržovat zdravou hmotnost. Je-li vysoká, výrazně nám zhoršuje kvalitu života. Od zadýchávání se do schodů, estetického hlediska, zhoršení civilizačních chorob, jako je mj. cukrovka nebo vysoký cholesterol, až po kratší dobu života. Je správné se o své tělo v různých etapách života starat tak, abyste dokázali naplnit váš cíl a mít tak "RADOST ZE SEBE". A my vám s tím rádi pomůžeme.
Všichni naši zaměstnanci musí projít velice intenzivním vzdělávacím procesem zakončeným odbornou zkouškou. Zaměstnanci se musí neustále vzdělávat, proto navíc u nás také najdete specialisty na hubnutí dětí, sportovní výživu apod.
Opírá se o fakta, nikoliv o domněnky nebo nepodložené studie. Bude vám zpracována gramážová kuchařka v osobním výživovém plánu, kde lze upravovat energetickou hodnotu i četnost porcí, a to v rozmezí 2–6 jídel denně. Osobní výživový plán respektuje i vaše chuťové preference. Potraviny, které vám nechutnají, se automaticky do osobního výživového plánu nezařadí.
Vyplníte rezervační formulář, naše asistentka se s vámi do dvou pracovních dní spojí a domluví termín nezávazné konzultace.
Dostavíte se na 45minutovou konzultaci, kde vám provedeme základní diagnostiku na přístroji certifikovaném pro užití ve zdravotnictví. Dozvíte se mimo jiné, kolik procent svalů a tuků máte v těle, na kolik let se vaše tělo cítí a mnoho dalších informací.
Pohovoříte si s naším výživovým specialistou, proberete vaše cíle, vysvětlíme vám jak se s námi dostanete na ideální hmotnost a co je potřeba udělat, abyste si ji udrželi. A to napořád.
Pojďte do toho s námi a hubněte tak, abyste nejenom skvěle vypadal/a, ale hlavně se skvěle cítil/a.
Chcete hubnout z pohodlí domova? I na toto máme řešení. Zeptejte se našich specialistů na možnost on-line služeb!