Vánoce, Vánoce přicházejí – zbystřete přátelé

26.11.2014

 

Ondřej Nývlt

Máme tu Advent, blíží se krásné období Vánoc a s ním i přemíra jídla a sladkého.

NUTRIADAPT Vánoce, Vánoce přicházejí – zbystřete přátelé VODA S CITRÓNEM

Jaká jsou v tento čas možná rizika plynoucí z našich talířů plných dobrot a pasivního odpočinku u televize? Kromě ukládání tuku je dalším problémem překyselení.

Člověk trpící překyselením vnitřního prostředí organismu je náchylný k alergiím, častým zánětům, vysokému krevnímu tlaku, mívá problémy s lymfatickým systémem, krevním cukrem, látkovou výměnou, zúžením cév. Překyselení těla bývá často doprovázeno poruchami spánku, zvýšenou nervozitou, depresemi nebo nízkým fyzickým výkonem.

 

Jak můžeme překyselení zabránit

1. Vhodnou stravou, která nezanáší organismus kyselinami

2. Snížením stresu

3. Správným dýcháním

4. Zvýšením pohybu

Zásaditá voda a strava pro zdraví

Ráno bychom měli začít den zásaditým nápojem. Jedním z nejlepších je obyčejná voda s vymačkaným citronem. Pomocí tohoto jednoduchého postupu upravíte pH ve svém organismu a zabráníte tak ztrátám vápníku, draslíku a hořčíku, které tělo potřebuje pro svoji správnou funkci.

Jednoduchým a efektivním způsobem je využití produktů upravujících pH, které vám zajistí minerály a stopové prvky ve formě, jakou organismus dokáže nejlépe využít. Tato cesta je nejjednodušší. Člověk nemusí zkoušet, co je pro něj nejvhodnější a tím oddalovat řešení. Nastaví si správné fungování organismu hned. Na cestě ke zdraví je významnou veličinou i čas.

Co zařadit do jídelníčku, abychom co nejvíce pomohli našemu organismu? Důležité jsou zásadotvorné potraviny:

  • banány, jablka, hrušky, sušené nesířené meruňky či švestky, nepasterizované olivy, sušené fíky
  • zelený a bylinný čaj
  • nepražené a nesolené mandle, lískové ořechy, mák, hrozinky, med
  • celer, řepa, petržel, mrkev, květák, houby, brokolice, špenát, okurky
  • jablečný ocet, zázvor, česnek
  • pomeranče, ananas, mango (v zimě konzumovat s mírou, protože ochlazují)

 

Které potraviny naopak organismus překyselují a měli bychom je tedy konzumovat v rozumné míře? Jsou to kyselinotvorné potraviny jako například:

  • máslo, smetana, margarín, mléko
  • fazole, hrách, čočka
  • arašídy, zejména solené
  • pivo, víno, likéry, čokoláda, káva, černý čaj, perlivé nápoje
  • bílá rýže, těstoviny, pečivo z bílé mouky, vajíčka, oves
  • ocet, cukr
  • uzeniny, maso vepřové, hovězí, telecí, kuřecí

Nehoňte se – užívejte si

Druhým nejdůležitějším zdrojem překyselování je duševní napětí (stres). To vede k závažné nerovnováze v řízení našeho těla – dochází k potlačení aktivity regenerujícího (parasympatického) nervového systému a k převaze adrenalinového (sympatického) systému. Ten v těle spouští nadměrnou tvorbu stresových hormonů, které tělo potřebuje pro domnělý boj nebo útěk.

Předvánoční čas velmi často trávíme ve zvýšeném stresu. Intenzivně se zabýváme úklidem a gruntováním našich příbytků, honíme se, chystáme, nakupujeme, abychom si o svátcích dokonale odpočinuli. Ale ouha, naše předvánoční vypětí a honička se nám může o svátcích vymstít nemocí, kdy "odpadneme" tehdy, když už máme všechno hotové. Tělo zkrátka po tak velkém vypětí vypne.

Proto odpočívejte, když to jen trochu jde. Choďte na procházky do zimní přírody, setkávejte se s lidmi, kteří jsou vám milí, myslete na hezké věci a mějte se rádi.

Správné dýchání – klíč ke zdraví

Další možností, jak co nejvíce snížit překyselení organismu, je zaměřit se na správné dýchání. Organismus upravuje své pH hlavně pomocí ledvin a dýchacího systému. Pokud správně nedýcháme, organismus se nedostatečně zbavuje oxidu uhličitého (CO2) a zvyšuje se tak míra překyselení. Situaci zhoršuje i pobyt v uzavřených prostorech s vydýchaným vzduchem.

Chcete-li správně dýchat, je důležité se zaměřit na hluboké dýchání. Hlavně by výdech neměl být kratší než nádech.

Procházkou ke klidným Vánocům

V neposlední řadě dopřejte svému tělu dostatek pohybu na čerstvém vzduchu. Umožníte tím organismu, aby se zbavil oxidu uhličitého, lépe se okysličil a spálil energii nashromážděnou z množství zkonzumovaných dobrot. Ideální pohyb je chůze. Procházka venku vám navíc „pročistí hlavu“ a zmírní duševní napětí.

6 kroků ke zdravějšímu tělu

  1. Začněte den konzumací velké sklenice vody s čerstvou citronovou šťávou
  2. Omezte konzumaci kyselinotvorných potravin
  3. Zařaďte do jídelníčku dostatek zásaditých potravin cílených na posílení ledvin – pohanku, sušené meruňky, mořské řasy, červenou řepu, fazole, fíky, datle
  4. Pijte čaje, které vás zahřejí, s obsahem skořice, zázvoru, čekanky, kopřivy
  5. Doplňujte důležité minerály jako je draslík, hořčík, zinek a také vitamíny A a D
  6. Zařaďte do svého svátečního režimu pravidelné procházky

Další články

Zdraví
Strava
PROBIOTIKA – ZDRAVÍ ZAČÍNÁ VE STŘEVECH

Představte si armádu malých „dobrých“ bakterií, které žijí v našem těle a dělají v něm pořádek! Tito „malí kamarádi“ se…

akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
Zdraví
Strava
Nemoci
Čtení na víkend
Bukovský si vzal máslo a mléko na paškál. Co na to říkají odborné studie

V másle nenacházíme nic, co bychom mohli z hlediska jeho složení považovat za nenahraditelné nebo zdraví prospěšné. To je…

Vaše proměny

Miluše Doležalová

Změna nastala při nástupu do penze, nabrala jsem během 5 let 20 kg

Ivan Mariňák

Zhubl jsem v klidu a bez hladovění

Dagmar Pflegerová

Jak říkám známým a příbuzným: jím všechno, ale jinak poskládané, jiné velikosti porcí