Kuřecí prso zapečené se sýrem, chřest a brambory

Kuřecí maso je zdrojem kvalitních živočišných bílkovin. Chřest je výborným pomocníkem i v redukci váhy, má minimum kalorií, minimum tuku a vyšší podíl vlákniny. Brambory vařené ve slupce jsou nejlepší variantou, protože si uchovají nejvíce prospěšných látek a jsou jako příloha vhodnější pro svůj nižší glykemický index.

Suroviny

600 g kuřecích prsou (cca 4 prsa)
500 g chřestu (čerstvého nebo z konzervy)
20 g másla (1 polévková lžíce)
80 g 30% plátkového sýru (4 plátky)
400 g brambor
sůl
pepř
bylinky (např. tymián, bazalka, rozmarýn)

4
porce
obtížnost
1535 kJ / porce

Postup

Troubu předehřejme na 200 °C. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a vložíme do máslem vymazaného pekáčku. Osolíme, opepříme a dáme péct do trouby asi na 15 minut. (Důležité je vybírat maso kvalitní, čerstvé – to poznáme např. podle světle růžové barvy a podle vůně – neměl by být cítit žádný zápach.)

Brambory pořádně umyjeme a uvaříme ve slupce v osolené vodě.

Čerstvý chřest očistíme a necháme asi 5 minut podusit v páře (konzervovaný již čistit nemusíme).

Jakmile je maso propečené (zkusíme to tím, že jej rozkrojíme), položíme na každý steak plátek sýru a ještě krátce zapečeme, dokud se sýr nerozteče.

Kuřecí plátek podáváme s chřestem a bramborami. Můžeme dochutit a ozdobit bylinkami.

4 porce | doba přípravy 60 minut | 1535 kJ / 367 kcal

Vhodné pro děti, zdroj bílkovin, vhodné pro diabetiky, vhodné pro sportovce, bez lepku

Tuky
9,0 g
Sacharidy
23,0 g
Bílkoviny
44,0 g
Vláknina
3,0 g

Další recepty

15 minut
Obědy
Brambory s krůtím masem, špenátem a zakysanou smetanou
1
porce
obtížnost
2008 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Polévky
Večeře
Moderní rybí polévka
4
porce
obtížnost
1465 kJ / porce

Vaše proměny

Petra Spěváčková

Neměla jsem žádnou motivaci a místo hubnutí jsem jenom přibírala

Milan Buška

V době, kdy jsem začínal s programem, má dcera odletěla na roční pobyt na Nový Zéland. Představa, že ji přivítám a obejmu s 20 kg dole, mě poháněla nesmírně kupředu.

Andrea Horáková

Jak to udělat, když ráda jím a pokud jsem nervózní, ještě si něco přidám navíc?