Mrkvový celozrnný chléb

Upečte si domácí celozrnný chléb.

Suroviny

500 g špaldové celozrnné mouky hladké
1 lžička soli
2 lžičky jedlé sody
150 g nahrubo strouhané mrkve
hrst vlašských ořechů nebo dýňových semínek
300 ml bílého jogurtu 3,5%
125 ml obilného nápoje (mléka)

15
porcí
obtížnost
504 kJ / porce

Postup

Troubu předehřejte na 230 °C.

Smíchejte mouku, sůl a sodu, přimíchejte mrkev, ořechy nebo semínka, jogurt a tolik obilného nápoje, aby vzniklo měkké, celkem lepivé těsto.

Vyklopte těsto na pomoučněnou plochu a zformujte z něj kouli.

Dejte ji na plech vyložený papírem na pečení a obrácenou stranou dlouhého nože vytvořte do chleba zářezy, pečte asi 30 minut.

Vršek chleba můžete posypat ovesnými vločkami. 

Po upečení by měl chléb při poklepání na dno znít dutě.

Chléb můžete péci i ve formě na chlebíček. 

15 porcí | doba přípravy 50 minut | 504 kJ / 120 kcal

Další recepty

15 minut
Hlavní jídla
Obědy
Vločkové chlupaté knedlíčky se zelím a tempehem
4
porce
obtížnost
2065 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Hlavní jídla
Bulgurové placičky
2
porce
obtížnost
1280 kJ / porce

Vaše proměny

Lenka Ersepková

Jsem veselejší, vyrovnaná sama se sebou a spokojená žena

Ivan Mariňák

Zhubl jsem v klidu a bez hladovění

Petra Panská

Manžel a kolegové v práci mi říkali, že je to už vidět, jak jsem zhubla, a že mi to sluší