Novoroční čočkový salát

Pokud jste si na Nový rok zapomněli dát čočku nakyselo, nevěšte hlavu. Připravte si náš čočkový salát a zkuste si dát předsevzetí do roku 2017 – luštěniny nejméně 2 × týdně. Mají totiž hodně bílkovin a komplexních sacharidů, takže po nich nebudete mít hlad.

Suroviny

200 g čočka červená
200 g čočka zelená
1 červená cibule
2 ks jarní cibulky
2 mrkve
1 paprika žlutá
1,5 lžíce citronové šťávy
2 lžíce olivového oleje
1 lžička čerstvého tymiánu
sůl
pepř
petrželka kudrnka na ozdobu

4
porce
obtížnost
1812 kJ / porce

Postup

Oba druhy čočky propláchneme v sítu pod vodou a  dáme do kastrolů. Vaříme každou zvlášť podle pokynů na obalu. 

Pozor, červená čočka se zhruba po 5 minutách rozvaří. Je třeba ji hlídat a slít ve chvíli, kdy je na skus. Jinak by se z ní stala kaše.

Uvařené čočky slijeme a necháme odkapat na sítku. Čočku nasypeme do větší mísy,  přidáme olej, sůl, pepř, tymián, jemně nakrájenou cibulku s natí, červenou cibuli, nahrubo nastrouhanou mrkev a nadrobno pokrájenou papriku.

Zalijeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme, dobře promícháme a necháme chvíli v chladu rozležet.

Salát podáváme chlazený a ozdobený snítkou petrželky.

4 porce | doba přípravy 40 minut | 1812 kJ / 433 kcal

Další recepty

15 minut
Saláty
Salát s tuňákem a pohankou
2
porce
obtížnost
1327 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Hlavní jídla
Saláty
Obědy
Večeře
Červená čočka s řepou a Feta sýrem
1
porce
obtížnost
1631 kJ / porce

Vaše proměny

Monika Schrammová

Jsem teď mnohem spokojenější, protože vidím, že to jde i v mém věku

Ivan Mariňák

Zhubl jsem v klidu a bez hladovění

Barbora Tesařová

Objevila jsem další potraviny jako avokádo, bulgur, nové úpravy masa a kombinace různých jídel