Rajčatový salát teplý

Oblíbená letní zelenina, která hraje veselými barvami? Jednoznačně rajčata! Jejich sezóna je právě v plném proudou a rozhodně nesmí chybět ani na vašem talíři. Rajčata chutnají skvěle syrová i tepelně upravená a využít je můžete na všechny možné způsoby. Kromě toho, že jsou výborným zdrojem vlákniny, vitamínů C a E, obsahují také antioxidant lykopen! Ten může působit preventivně proti kardiovaskulárním a onkologickým onemocněním. Proto si neváhejte připravit tento výtečný rajčatový salát obohacený mimo jiné o quinou –⁠ bezlepkovou a snadno stravitelnou potravinu.

Suroviny

50 g quinoy
100 g cherry rajčat
50 g červené cibule
4 ČL olivového oleje
2 ČL balsamikového octa
1 stroužek česneku
2 ČL čerstvé bazalky
špetka soli
špetka pepře

1
porce
obtížnost
1369 kJ / porce

Postup

Quinou připravíme podle návodu na obalu.

Cherry rajčata omyjeme a nakrájíme na poloviny. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Připravenou zeleninu opečeme na rozpálené pánvi na olivovém oleji.

Připravíme si zálivku z olivového oleje, balsamikového octa a prolisovaného česneku. Bazalku nakrájíme na jemno.

Uvařenou quinou smícháme s opečenou zeleninou, bazalkou a zálivkou. Na závěr dochutíme solí a pepřem.

Pro efekt můžeme ozdobit snítkou bazalky.

1 porce | doba přípravy 30 minut | 1369 kJ / 327 kcal

Vhodné pro vegetariány, pro vegany, zdroj vlákniny

Tuky
17,0 g
Sacharidy
43,3 g
Bílkoviny
9,2 g
Vláknina
6,2 g

Další recepty

15 minut
Hlavní jídla
Kuskus s kuřecím masem a zeleninou
4
porce
obtížnost
1657 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Hlavní jídla
Indická čočka dhal
4
porce
obtížnost
1376 kJ / porce

Vaše proměny

Jana Jarošová

V obchodě už mi nic nesedělo a vše mi bylo malé

Milan Buška

V době, kdy jsem začínal s programem, má dcera odletěla na roční pobyt na Nový Zéland. Představa, že ji přivítám a obejmu s 20 kg dole, mě poháněla nesmírně kupředu.

Petra Panská

Manžel a kolegové v práci mi říkali, že je to už vidět, jak jsem zhubla, a že mi to sluší