Dejte si pozor na glukózo-fruktózový sirup

18.06.2015

 
Výrobci potravin čím dál častěji nahrazují cukr glukózo-fruktózovým sirupem. Leckomu to možná zní zdravěji, ale je to omyl. Odborníci na výživu varují, že právě toto sladidlo stojí za vzestupem obezity a že je škodlivější než běžný cukr. Obrana? Důkladně čtěte obaly potravin a složení toho, co si kupujete.

NUTRIADAPT Dejte si pozor na glukózo-fruktózový sirup CUKRcukr? Vždyť se prodávají i v prodejnách zdravé výživy. Bohužel, zvláště o fruktóze to rozhodně neplatí, protože se v těle až příliš snadno přeměňuje na tuk. Vždy se metabolizuje pouze v játrech a výsledkem je tuk uložený mezi orgány, což je vždy nebezpečnější než podkožní tuk třeba na stehnech či hýždích.

Fruktóza může za obezitu i nemoci, tvrdí vědci

Glukóza tak nebezpečná není, ale výrobci přesto začínají masově používat glukózo-fruktózový sirup zejména proto, že je levnější a lépe se s ním pracuje. Bohužel, váha po něm jde nahoru mnohem rychleji než po běžném cukru, a může za to právě fruktóza. Vysvětlení je celkem jednoduché. Disacharid (cukr složený ze dvou jednotek) sacharóza neboli řepný cukr obsahuje jednoduché cukry fruktózu a glukózu napůl, v sirupu výrazně převažuje fruktóza. Zatímco glukóza se v těle na tuk mění z pěti procent, fruktóza ze čtyřiceti.

A přibývají studie, které dávají za pravdu podezření, že je to fruktóza, omylem považovaná za zdravou, co může za přibývající počet lidí s nadváhou a obezitou v západní civilizaci, a to včetně dětí. Nejde samozřejmě jen o samotný vzestup váhy, ale také o s ním spojený výskyt nemocí. Riziko je ještě o to vyšší, že kvůli konzumaci fruktózy se tuk ukládá především mezi orgány.

Navíc to není všechno. Fruktóza se většinou přeměňuje na tuky triglyceridy a ty se spolu s cholesterolem ukládají v cévách. A ještě něco. Fruktóza, na rozdíl od glukózy, dokáže méně stimulovat centra v mozku, která nás upozorňují, že jsme sytí, že končíme s jídlem. Máme větší pocit hladu a sníme toho mnohem víc. Tloustneme a máme větší riziko vzniku všech nemocí způsobených obezitou. Mezi ně patří i některé typy zhoubných nádorů, jak stojí ve zprávě odborníků z české iniciativy „Vím, co jím“, která jeho zvýšenou konzumaci rozhodně nedoporučuje.

Pozor, nenechte se nachytat

Zrádné je především to, že glukózo-fruktózový sirup se objevuje i v potravinách, které se všeobecně považují za zdravé, například v müsli tyčinkách. A také v tyčinkách se zvýšeným obsahem bílkovin, které na zahnání hladu doporučují i odborníci na výživu. Sirup se přitom v jejich složení nezřídka objevuje na prvním místě, což znamená, že tvoří nejvíce zastoupenou složku ve složení výrobku.

Glukózo-fruktózový sirup začali výrobci nejdříve masově používat v zámoří, kde se vyrábí zejména z kukuřice. Dnes se běžně používá i v Evropě a najdete ho také tam, kde vás to možná překvapí. „Ačkoliv glukózo-fruktózový sirup může někomu připadat jako zdravější sladidlo než cukr, rozhodně jím naše tělo nepotěšíme. Fruktóza má sice nízký glykemický index, ale v těle se může snadno přeměnit na tuk, což je pro nás nežádoucí. Dá se najít téměř v každé kategorii potravin, například v sušenkách nebo v slazených mléčných výrobcích,“ vysvětluje hlavní výživová specialistka NUTRIADAPT Monika Bartolomějová.

Úplně nejdřív se sirup objevil v Japonsku. Základem jeho výroby je obilný škrob, nejčastěji kukuřičný, ale může to být i pšenice, jako je tomu v Česku. Obilí se nejprve rozemele, oddělí se škrob a přidají enzymy. Ty přemění část glukózy v něm obsažené právě na fruktózu. Výroba je kratší než u běžného cukru, takže stojí méně. Sirup je dvaapůlkrát sladivější a vzhledem k tomu, že je tekutý, je jeho použití snazší. Navíc, třeba v případě pečiva, zajišťuje výrobkům vláčnost, které by se jinak dosahovalo jen obtížně. Není divu, že si ho výrobci tak oblíbili.

Na druhou stranu, máme se vyhýbat i fruktóze přirozeně obsažené v ovoci? Nikoli, pokud nesníte tři kila plodů denně. Běžné množství fruktózy z ovoce dokáže organismus dobře zpracovat, ale celkově by měl nad příjmem sladkých plodů převažovat příjem zeleniny.

Další články

Zdraví
Hubnutí
Strava
Nemoci
Čtení na víkend
FOOD NEWS 2018: Vraťte se do kuchyně a vařte z opravdových surovin

V sobotu 19. května 2018 proběhla v Kongresovém centru Praha konference FOOD NEWS 2018. Na této akci, která měl za cíl ukázat…

akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
Zdraví
Strava
Čtení na víkend
Vejce, vejce a zase vejce. Známe další důvod, proč je jíst pravidelně

Snažíte se o to, abyste jedli co nejzdravěji? Pak zapomeňte na veškerá varování související s nebezpečným cholesterolem a…

Vaše proměny

Monika Vlčková

Začala jsem sama nějakým způsobem hubnout, moc to ale nešlo

Ivan Mariňák

Zhubl jsem v klidu a bez hladovění

Tereza Illešová

Jedno rozhodnutí, o kterém jsem netušila, že mi změní život