Dušený kapr s bramborami

Kapra si nejvíce spojujeme s Vánoci. Ačkoliv ho většina lidí zná spíše v jeho smažené variantě, dá se připravit i zdravější cestou, například pečením nebo právě dušením. A chutnat bude pořád skvěle! Kapří maso je lehce stravitelné a není příliš tučné, proto se hodí i do redukční diety. Je zdrojem kvalitních bílkovin, vitamínu D a minerálních látek, jako je například fosfor a draslík. Proto je určitě namístě si na kapra vzpomenout více než jedenkrát za rok.

Suroviny

400 g kapra
1 PL citrónové šťávy
2 špetky soli
30 g špaldové mouky
2 PL másla
1 kg brambor
2 PL petrželky
400 g rajčat

4
porce
obtížnost
1757 kJ / porce

Postup

Očištěného kapra pokapeme citrónovou šťávou, osolíme, obalíme ve špaldové mouce a vložíme do nádoby na pečení, kterou si předem vymažeme máslem. Nádobu s kaprem vložíme do trouby rozpálené na 170 stupňů a kapra necháme zatáhnout. Následně rybu mírně podlijeme horkou vodou a necháme dusit do měkka zhruba 20–30 minut.

Mezitím uvaříme brambory ve vroucí osolené vodě.

Kapra podáváme společně s bramborami ozdobenými petrželkou a rajčaty nakrájenými na měsíčky. 

TIP: Namísto brambor zvolte na Vánoce jako tradiční přílohu bramborový salát. Tento vánoční má pouze 314 kJ / porci.

 

4 porce | doba přípravy 45 minut | 1757 kJ / 420 kcal

Vhodné pro celou rodinu, pro sportovce, zdroj bílkovin a vlákniny

Tuky
14,2 g
Sacharidy
57,4 g
Bílkoviny
25,2 g
Vláknina
6,4 g

Další recepty

15 minut
Hlavní jídla
Masové kuličky s rajčatovou omáčkou
4
porce
obtížnost
1708 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Hlavní jídla
Dýňové rizoto
6
porcí
obtížnost
1938 kJ / porce

Vaše proměny

Milena Vogeltanzová

Po klasických dietách šla kila znovu nahoru, někdy i o nějaké to kilo víc

Marek Varkoček

Žádné hladovění, jenom změna stravovacích návyků a skladba jídla

Lenka Ersepková

Jsem veselejší, vyrovnaná sama se sebou a spokojená žena