Rybí vývar s filety

Modernější a méně tradiční polévka svěží středomořské chuti je výbornou obnovou klasické české rybí polévky. Vyzkoušejte tuto lehčí variantu a nezapomeňte! Nevytvářejte si na svátky velké zásoby jídla a nekupujte víc, než dokážete sníst. I s tímto tipem se vám podaří přežít Vánoce bez zbytečných kil navíc.

Suroviny

kapr o váze 3 kg (pokud je možnost, je lepší vařit tuto polévku z více druhů ryb jako je štika, sumec)
250 g cibule (3–4 menší ks)
100 g červené papriky (1 ks)
50 g rajčat (1 ks)
25 g sladké mleté papriky (2 PL)
nové koření (dle chuti)
celý pepř (dle chuti)
bobkový list (dle chuti)
sůl (dle chuti)

4
porce
obtížnost
1400 kJ / porce

Postup

Rybu vykostíme, filety nasolíme a dáme do lednice odležet na 3–4 hodiny.

Hlavu, ocas, jikry a kostru důkladně omyjeme a dáme do hrnce, do kterého nalijeme 1,5 l studené vody. Lehce osolíme, přidáme najemno nakrájenou cibulku, bobkový list, pepř, nové koření a vaříme až do vydatného vývaru (cca 5 hodin).

Vývar přecedíme do jiného hrnce, přidáme filety nakrájené na větší kusy (pozor, mohou v nich zůstat kosti), na kostičky nakrájenou papriku a rajčata a mletou papriku.

Polévku vaříme cca 15 minut, aby bylo maso měkké, ale nesmíme ji míchat, aby se křehké maso nerozpadlo a zůstalo v polévce celé. Nejvhodnější přílohou je chléb, ideálně celozrnný.

TIP: Můžeme přidat i pálivou papriku, ale opatrně s ní – mohla by přebít chuť ryby. Jemná pálivost dodá polévce výbornou chuť. Polévka má svěží středomořskou chuť a je výbornou obnovou klasické české rybí polévky.

4 porce | doba přípravy 600 minut | 1400 kJ / 335 kcal

Vhodné pro celou rodinu, sportovce a diabetiky, zdroj bílkovin, bez lepku

Tuky
17,0 g
Sacharidy
8,0 g
Bílkoviny
35,0 g
Vláknina
2,0 g

Další recepty

15 minut
Polévky
Brokolicová polévka s ovesnými vločkami
4
porce
obtížnost
618 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Obědy
Večeře
Svačiny
Sójové boby se šunkou
4
porce
obtížnost
1358 kJ / porce

Vaše proměny

Petra Panská

Manžel a kolegové v práci mi říkali, že je to už vidět, jak jsem zhubla, a že mi to sluší

Jaroslav Koťátko

Mojí motivací byla změna stravovacích návyků

Barbora Tesařová

Objevila jsem další potraviny jako avokádo, bulgur, nové úpravy masa a kombinace různých jídel