Jak používat tuky v kuchyni

05.05.2015

 
Tabulka se nedívá na oleje/tuky z pohledu zdraví, nýbrž z pohledu jejich tepelné stability. Každý olej/tuk má jiné složení a hodí se k něčemu jinému. V následující přehledné tabulce se dozvíte na jakém oleji/tuku je dobré smažit, a který je vhodné používat výhradně do studené kuchyně.

Tradiční oleje

  Do teplé kuchyně Do studené kuchyně Bod zakouření Jiné vlastnosti a zajímavosti
Dýňový olej nevhodný vhodný
(nerafinovaný)
140 °C
(nízký)
  • obsahuje nenasycené mastné kyseliny, vysoké množství chlorofylu, vitaminu E a zinku
  • k získání 1 l oleje je třeba asi 2,5 kg semínek, což je asi 30 ks dýní
Lněný olej nevhodný vhodný
(nerafinovaný)
107 °C
(nízký)
  • nezahřívejte
  • skladujte v chladu protože rychle žlukne
  • obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin
Řepkový olej vhodný vhodný
(nerafinovaný)
240 °C
(ten běžně dostupný v obchodech)
  • obsahuje málo nasycených a velké množství mononenasycených mastných kyselin
  • má ořechovou chuť
Slunečnicový olej nevhodný vhodný
(nerafinovaný)
110 °C
(nízký)
  • v teplé kuchyni ho lze použít jen při dušení s vodou
  • vysoký obsah vitaminu E
  • obsahuje omega-6 mastné kyseliny
Máslo nevhodné vhodné
(nerafinované)
250 °C
(ghí)
150 °C
(máslo)
  • pouze na pečení, na smažení se nehodí
  • tepelně odolné, vhodné na smaženi je přepuštěné máslo (ghí)
Sádlo vhodné vhodné 182 °C
(vysoký)
  • obsahuje vysoké množství nasycených mastných kyselin
 

Netradiční oleje

  Do teplé kuchyně Do studené kuchyně Bod zakouření Jiné vlastnosti a zajímavosti
Arašídový olej na pečení vhodný
(nerafinovaný)
227 °C
(vysoký)
  • na prudké smažení a fritování se nehodí
  • má ořechovou chuť
Avokádový olej vhodný vhodný
(nerafinovaný)
270 °C
(vysoký)
  • vhodný pro jakoukoliv tepelnou úpravu
Kokosový olej vhodný vhodný
(nerafinovaný)
177–200 °C
(vysoký)
  • vhodný na smažení palačinek nebo na restování zeleniny
  • obsahuje zejména nasycené mastné kyseliny
Konopný olej Při mírném vaření se nepřipaluje vhodný
(nerafinovaný)
165 °C
(nízký)
  • vhodný do salátů na zálivku, v teplé kuchyni ztrácí cenné látky
  • je bohatý na omega-3 mastné kyseliny
Olivový olej nevhodný vhodný
(nerafinovaný)
170–210 °C
(vysoký)
  • vhodný pro pečení při nízkých teplotách
  • do studené kuchyně je vhodný Extra virgin
  • vysoký obsah mononenasycených mastných kyselin
  • obsahuje vitamin E
Palmový tuk vhodný
(nepřepaluje se)
vhodný
(nerafinovaný)
210 °C
(vysoký)
  • vhodný na smažení, fritování
  • obsahuje velké množství nasycených mastných kyselin
Sezamový olej vhodný vhodný
(nerafinovaný)
210 °C
(vysoký)
  • obsahuje velké množství omega-6 a mononenasycených mastných kyselin
  • snáší i vysoké teploty
Sójový olej na dušení vhodný
(nerafinovaný)
210 °C
(vyšší)
  • vhodný pro dušení
  • obsahuje především omega-6, dále polynenasycené mastné kyseliny a lecitin
  • je zdrojem vitaminu E

Co znamená bod zakouření

Teplotu rozkladu olejů/tuků je velmi důležité znát, protože pakliže překročí bod zakouření (začne se přepalovat) není vhodný již ke konzumaci. Oleje s vysokým bodem zakouření (přesahující rozmezí 177–190 °C), jako je například řepkový, kokosový, sezamový, nebo přepuštěné máslo (ghí) mohou být používány ke smažení potravin. Naopak lněný olej je na smažení zcela nevhodný. Uvedené údaje v tabulce se týkají nerafinovaných olejů.

Základní dělení rostlinných olejů

Rafinovaný olej

Byl během výroby vystaven vysokým teplotám a jeho výživová hodnota je nižší než u nerafinovaných olejů. Většinou se prodává v průsvitném plastovém obalu. Je řídký, má průzračnou čistou barvu, nezakalí se, bez původní chuti a vůně.

Nerafinovaný olej

Je olej lisovaný za studena. Na trhu ho můžeme najít také pod názvem panenský olej. Z pravidla bývá naplněn do tmavých skleněných lahvích a je cenově dražší. Díky metodě zpracování jsou v něm zachovány cenné látky i vitaminy. Olej Extra panenský (extra virgin) je získávaný z prvního lisováni za studena, neprochází žádným tepelným ani chemickým procesem.

Naše nové poznatky o másle si můžete přečíst ZDE.

Další články

Strava
Může vám pomoct bezlepková dieta?

Vyřazení lepku neboli glutenu z jídelníčku je velkým hitem poslední doby. Vynechávají ho jak ti, kdo chtějí něco shodit, tak…

akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
Strava
Proč jsou umělá sladidla horší než cukr?

Co je vlastně cukr. Hodně lidí si pod cukrem představí pouze ten bílý řepný cukr. To ale není tak úplně pravda. Je pouze…

Vaše proměny

Jana Jarošová

V obchodě už mi nic nesedělo a vše mi bylo malé

Ivan Mariňák

Zhubl jsem v klidu a bez hladovění

Petra Wojnarová

Největší radost mám z toho, že jsem se pro svého manžela stala znovu atraktivní, a i když mě nikdy v hubnutí nepodpořil, teď jen chodí a chlubí se, co jsem dokázala