Jak používat tuky v kuchyni

05.05.2015 | 18129x Shlédnutí | Strava

Tabulka se nedívá na oleje/tuky z pohledu zdraví, nýbrž z pohledu jejich tepelné stability. Každý olej/tuk má jiné složení a hodí se k něčemu jinému. V následující přehledné tabulce se dozvíte na jakém oleji/tuku je dobré smažit, a který je vhodné používat výhradně do studené kuchyně.

Tradiční oleje

  Do teplé kuchyně Do studené kuchyně Bod zakouření Jiné vlastnosti a zajímavosti
Dýňový olej nevhodný vhodný
(nerafinovaný)
140 °C
(nízký)
  • obsahuje nenasycené mastné kyseliny, vysoké množství chlorofylu, vitaminu E a zinku
  • k získání 1 l oleje je třeba asi 2,5 kg semínek, což je asi 30 ks dýní
Lněný olej nevhodný vhodný
(nerafinovaný)
107 °C
(nízký)
  • nezahřívejte
  • skladujte v chladu protože rychle žlukne
  • obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin
Řepkový olej vhodný vhodný
(nerafinovaný)
240 °C
(ten běžně dostupný v obchodech)
  • obsahuje málo nasycených a velké množství mononenasycených mastných kyselin
  • má ořechovou chuť
Slunečnicový olej nevhodný vhodný
(nerafinovaný)
110 °C
(nízký)
  • v teplé kuchyni ho lze použít jen při dušení s vodou
  • vysoký obsah vitaminu E
  • obsahuje omega-6 mastné kyseliny
Máslo nevhodné vhodné
(nerafinované)
250 °C
(ghí)
150 °C
(máslo)
  • pouze na pečení, na smažení se nehodí
  • tepelně odolné, vhodné na smaženi je přepuštěné máslo (ghí)
Sádlo vhodné vhodné 182 °C
(vysoký)
  • obsahuje vysoké množství nasycených mastných kyselin
 

Netradiční oleje

  Do teplé kuchyně Do studené kuchyně Bod zakouření Jiné vlastnosti a zajímavosti
Arašídový olej na pečení vhodný
(nerafinovaný)
227 °C
(vysoký)
  • na prudké smažení a fritování se nehodí
  • má ořechovou chuť
Avokádový olej vhodný vhodný
(nerafinovaný)
270 °C
(vysoký)
  • vhodný pro jakoukoliv tepelnou úpravu
Kokosový olej vhodný vhodný
(nerafinovaný)
177–200 °C
(vysoký)
  • vhodný na smažení palačinek nebo na restování zeleniny
  • obsahuje zejména nasycené mastné kyseliny
Konopný olej Při mírném vaření se nepřipaluje vhodný
(nerafinovaný)
165 °C
(nízký)
  • vhodný do salátů na zálivku, v teplé kuchyni ztrácí cenné látky
  • je bohatý na omega-3 mastné kyseliny
Olivový olej nevhodný vhodný
(nerafinovaný)
170–210 °C
(vysoký)
  • vhodný pro pečení při nízkých teplotách
  • do studené kuchyně je vhodný Extra virgin
  • vysoký obsah mononenasycených mastných kyselin
  • obsahuje vitamin E
Palmový tuk vhodný
(nepřepaluje se)
vhodný
(nerafinovaný)
210 °C
(vysoký)
  • vhodný na smažení, fritování
  • obsahuje velké množství nasycených mastných kyselin
Sezamový olej vhodný vhodný
(nerafinovaný)
210 °C
(vysoký)
  • obsahuje velké množství omega-6 a mononenasycených mastných kyselin
  • snáší i vysoké teploty
Sójový olej na dušení vhodný
(nerafinovaný)
210 °C
(vyšší)
  • vhodný pro dušení
  • obsahuje především omega-6, dále polynenasycené mastné kyseliny a lecitin
  • je zdrojem vitaminu E

Co znamená bod zakouření

Teplotu rozkladu olejů/tuků je velmi důležité znát, protože pakliže překročí bod zakouření (začne se přepalovat) není vhodný již ke konzumaci. Oleje s vysokým bodem zakouření (přesahující rozmezí 177–190 °C), jako je například řepkový, kokosový, sezamový, nebo přepuštěné máslo (ghí) mohou být používány ke smažení potravin. Naopak lněný olej je na smažení zcela nevhodný. Uvedené údaje v tabulce se týkají nerafinovaných olejů.

Základní dělení rostlinných olejů

Rafinovaný olej

Byl během výroby vystaven vysokým teplotám a jeho výživová hodnota je nižší než u nerafinovaných olejů. Většinou se prodává v průsvitném plastovém obalu. Je řídký, má průzračnou čistou barvu, nezakalí se, bez původní chuti a vůně.

Nerafinovaný olej

Je olej lisovaný za studena. Na trhu ho můžeme najít také pod názvem panenský olej. Z pravidla bývá naplněn do tmavých skleněných lahvích a je cenově dražší. Díky metodě zpracování jsou v něm zachovány cenné látky i vitaminy. Olej Extra panenský (extra virgin) je získávaný z prvního lisováni za studena, neprochází žádným tepelným ani chemickým procesem.

Naše nové poznatky o másle si můžete přečíst ZDE.

Ringsegment Ringsegment

Weight management
je řešením pro každého

Rychlost hubnutí si nastavujete sami

Potřebujete pár kilo do plavek, nebo 15 kilo dolů? Připravíme vám takový plán, který sedne do vašich představ.

Více
S pohybem i bez

Máte rádi sport? Nebo naopak jste v pohybu limitovaní? Máme řešení pro obě varianty.

Více
Fit a zdraví pro vnoučata

Senioři vyžadují diametrálně odlišný přístup k hubnutí než aktivní třicátník. Z našich zkušeností se velké většině klientů po úpravě váhy ulevilo od zdravotních obtíží a snížilo se množství potřebných léků.

Více
Hubnutí s cukrovkou a vysokým cholesterolem

Hubnutí s civilizačními chorobami má svá velmi specifická pravidla. Nespoléhejte na babské rady a raději se svěřte do rukou odborníků.

Více
Připraveno pro reálný život

Nestíháte vařit, často se stravujete u fastfoodů, protože nestíháte? Naše řešení, počítá s různými životními situacemi, tak, aby bylo maximálně použitelné.

Více
Když jste tvarem hruška nebo jablko

Vyzkoušejte sílu modelace problematických partií (např. břicho, boky, stehna) a vyhlazení celulitidy.

Více
Logo

Proč NUTRIADAPT?

Zdravotní dokumentace

Stejně jako je normální se starat o své zdraví a chodit na pravidelné preventivní prohlídky k lékaři.

Je přirozené si udržovat zdravou hmotnost. Je-li vysoká, výrazně nám zhoršuje kvalitu života. Od zadýchávání se do schodů, estetického hlediska, zhoršení civilizačních chorob, jako je mj. cukrovka nebo vysoký cholesterol, až po kratší dobu života. Je správné se o své tělo v různých etapách života starat tak, abyste dokázali naplnit váš cíl a mít tak "RADOST ZE SEBE". A my vám s tím rádi pomůžeme.

Stetoskop

Protože u nás najdete pouze vysoce kvalifikované odborníky na úpravu hmotnosti.

Všichni naši zaměstnanci musí projít velice intenzivním vzdělávacím procesem zakončeným odbornou zkouškou. Zaměstnanci se musí neustále vzdělávat, proto navíc u nás také najdete specialisty na hubnutí dětí, sportovní výživu apod.

Mikroskop

Náš výživový systém NUTRIADAPT je výsledkem nespočetného množství ověřených klinických studií.

Opírá se o fakta, nikoliv o domněnky nebo nepodložené studie. Bude vám zpracována gramážová kuchařka v osobním výživovém plánu, kde lze upravovat energetickou hodnotu i četnost porcí, a to v rozmezí 2–6 jídel denně. Osobní výživový plán respektuje i vaše chuťové preference. Potraviny, které vám nechutnají, se automaticky do osobního výživového plánu nezařadí.

Je to jednodušší,
než si myslíte

Fill form

Vyplníte rezervační formulář, naše asistentka se s vámi do dvou pracovních dní spojí a domluví termín nezávazné konzultace.

Zdravotní prohlídka

Dostavíte se na 45minutovou konzultaci, kde vám provedeme základní diagnostiku na přístroji certifikovaném pro užití ve zdravotnictví. Dozvíte se mimo jiné, kolik procent svalů a tuků máte v těle, na kolik let se vaše tělo cítí a mnoho dalších informací.

Konzultace

Pohovoříte si s naším výživovým specialistou, proberete vaše cíle, vysvětlíme vám jak se s námi dostanete na ideální hmotnost a co je potřeba udělat, abyste si ji udrželi. A to napořád.

Fill form

Pojďte do toho s námi a hubněte tak, abyste nejenom skvěle vypadal/a, ale hlavně se skvěle cítil/a.
Chcete hubnout z pohodlí domova? I na toto máme řešení. Zeptejte se našich specialistů na možnost on-line služeb!

Garance

Až 1,5 kg / týden

Při dodržení výživových
zásad našich specialistů *
Objednejte se ještě dnes
na konzultaci s výživovým specialistou
a dostanete inspirativní
jídelníček chutných večeří zdarma.

Rezervační formulář

Ringsegment