Jak používat tuky v kuchyni

05.05.2015

 
Tabulka se nedívá na oleje/tuky z pohledu zdraví, nýbrž z pohledu jejich tepelné stability. Každý olej/tuk má jiné složení a hodí se k něčemu jinému. V následující přehledné tabulce se dozvíte na jakém oleji/tuku je dobré smažit, a který je vhodné používat výhradně do studené kuchyně.

Tradiční oleje

  Do teplé kuchyně Do studené kuchyně Bod zakouření Jiné vlastnosti a zajímavosti
Dýňový olej nevhodný vhodný
(nerafinovaný)
140 °C
(nízký)
  • obsahuje nenasycené mastné kyseliny, vysoké množství chlorofylu, vitaminu E a zinku
  • k získání 1 l oleje je třeba asi 2,5 kg semínek, což je asi 30 ks dýní
Lněný olej nevhodný vhodný
(nerafinovaný)
107 °C
(nízký)
  • nezahřívejte
  • skladujte v chladu protože rychle žlukne
  • obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin
Řepkový olej vhodný vhodný
(nerafinovaný)
240 °C
(ten běžně dostupný v obchodech)
  • obsahuje málo nasycených a velké množství mononenasycených mastných kyselin
  • má ořechovou chuť
Slunečnicový olej nevhodný vhodný
(nerafinovaný)
110 °C
(nízký)
  • v teplé kuchyni ho lze použít jen při dušení s vodou
  • vysoký obsah vitaminu E
  • obsahuje omega-6 mastné kyseliny
Máslo nevhodné vhodné
(nerafinované)
250 °C
(ghí)
150 °C
(máslo)
  • pouze na pečení, na smažení se nehodí
  • tepelně odolné, vhodné na smaženi je přepuštěné máslo (ghí)
Sádlo vhodné vhodné 182 °C
(vysoký)
  • obsahuje vysoké množství nasycených mastných kyselin
 

Netradiční oleje

  Do teplé kuchyně Do studené kuchyně Bod zakouření Jiné vlastnosti a zajímavosti
Arašídový olej na pečení vhodný
(nerafinovaný)
227 °C
(vysoký)
  • na prudké smažení a fritování se nehodí
  • má ořechovou chuť
Avokádový olej vhodný vhodný
(nerafinovaný)
270 °C
(vysoký)
  • vhodný pro jakoukoliv tepelnou úpravu
Kokosový olej vhodný vhodný
(nerafinovaný)
177–200 °C
(vysoký)
  • vhodný na smažení palačinek nebo na restování zeleniny
  • obsahuje zejména nasycené mastné kyseliny
Konopný olej Při mírném vaření se nepřipaluje vhodný
(nerafinovaný)
165 °C
(nízký)
  • vhodný do salátů na zálivku, v teplé kuchyni ztrácí cenné látky
  • je bohatý na omega-3 mastné kyseliny
Olivový olej nevhodný vhodný
(nerafinovaný)
170–210 °C
(vysoký)
  • vhodný pro pečení při nízkých teplotách
  • do studené kuchyně je vhodný Extra virgin
  • vysoký obsah mononenasycených mastných kyselin
  • obsahuje vitamin E
Palmový tuk vhodný
(nepřepaluje se)
vhodný
(nerafinovaný)
210 °C
(vysoký)
  • vhodný na smažení, fritování
  • obsahuje velké množství nasycených mastných kyselin
Sezamový olej vhodný vhodný
(nerafinovaný)
210 °C
(vysoký)
  • obsahuje velké množství omega-6 a mononenasycených mastných kyselin
  • snáší i vysoké teploty
Sójový olej na dušení vhodný
(nerafinovaný)
210 °C
(vyšší)
  • vhodný pro dušení
  • obsahuje především omega-6, dále polynenasycené mastné kyseliny a lecitin
  • je zdrojem vitaminu E

Co znamená bod zakouření

Teplotu rozkladu olejů/tuků je velmi důležité znát, protože pakliže překročí bod zakouření (začne se přepalovat) není vhodný již ke konzumaci. Oleje s vysokým bodem zakouření (přesahující rozmezí 177–190 °C), jako je například řepkový, kokosový, sezamový, nebo přepuštěné máslo (ghí) mohou být používány ke smažení potravin. Naopak lněný olej je na smažení zcela nevhodný. Uvedené údaje v tabulce se týkají nerafinovaných olejů.

Základní dělení rostlinných olejů

Rafinovaný olej

Byl během výroby vystaven vysokým teplotám a jeho výživová hodnota je nižší než u nerafinovaných olejů. Většinou se prodává v průsvitném plastovém obalu. Je řídký, má průzračnou čistou barvu, nezakalí se, bez původní chuti a vůně.

Nerafinovaný olej

Je olej lisovaný za studena. Na trhu ho můžeme najít také pod názvem panenský olej. Z pravidla bývá naplněn do tmavých skleněných lahvích a je cenově dražší. Díky metodě zpracování jsou v něm zachovány cenné látky i vitaminy. Olej Extra panenský (extra virgin) je získávaný z prvního lisováni za studena, neprochází žádným tepelným ani chemickým procesem.

Naše nové poznatky o másle si můžete přečíst ZDE.

Další články

Zdraví
Strava
Čtení na víkend
Prázdniny a dovolené jsou na spadnutí. Jíst zdravě se vám vyplatí i v létě

Přestože se letos prudce oteplilo zhruba v půlce dubna, oficiálně začalo léto až včera. A od prvního letního dne už chybí…

akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
Zdraví
Strava
Ryby a mořské plody: Do zdravé stravy prostě patří. Důvodů je hned několik

Vzhledem k blahodárným účinkům látek, které ryby obsahují, by se měly jíst velmi často. Ze všeobecných statistik vychází, že…

Vaše proměny

Michaela Pařízková

Plno nových chutných jídel a kila šla sama dolů

Petr Polák

Jedl jsem nepravidelně, většinou jsem byl celý den v práci bez jídla a večer si dopřával „hody“

Monika Hrkalová

Konečně jsem na váze, kterou jsem si přála