Odměnu za dobré známky na vysvědčení? Beze všeho, ale ne příliš sladkou

28.06.2018

 

Andrea Vašáková

Je to tu. Zítra se naposledy otevřou dveře škol a za značně kratší dobu, než kdykoli jindy v roce, z nich vylétnou radostní školáci natěšení na letní prázdniny. Ať už se vaše dítko na ucházející vysvědčení nadřelo, nebo zvládlo všechny nástrahy letošního školního roku s přehledem, bezesporu si zaslouží odměnu. Se sladkostmi to ale nepřehánějte.

A proč? Protože pořekadlo, že “všeho moc škodí”, platí v případě cukru dvojnásob. Fakt, že může lidskému organismu uškodit více než dříve obávané tuky, bylo v poslední době vehementně diskutováno. U dospělých je – v případě nadměrné konzumace sacharidů, a to především těch nevhodných – jedním z největších strašáků riziko kardiovaskulárního onemocnění. U dětí je to ale ještě jinak.


5 důvodů, proč to s cukrem nepřehánět


Ona totiž i ta pamlsková vyhláška, která v poslední době spustila spoustu žhavých debat, má své opodstatnění. Cukr je prostě nebezpečný, a to zejména v takové míře, v jaké se jím ládují děti ve 21. století. Důvodů, na které na svých webových stránkách upozorňuje Státní zdravotní ústav, je hned několik:

 

  • Závislost
    S konzumací cukru se v mozku vylučuje dopamin, který (podobně jako v případě drog) vyvolává chvilkový pocit štěstí a následně také touhu po další “dávce”.

  • Tvorba nadbytečného tuku
    Pokud je cukr přijímán v nadbytečném množství, je právě tento nadbytek přeměněn a uložen v podobě tuku.

  • Překročení maximální doporučené denní dávky téměř o polovinu
    Děti ve věku 6–15 let konzumují 140 % (!) maximální denní dávky cukru doporučenou Světovou zdravotnickou organizací (WHO), což je 10 % z celkového denního energetického příjmu.

  • V ČR trpí diabetem téměř 1 milion lidí
    Podle přehledu Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR za období 2007–2016 vzrostl počet pacientů z 804 987 na 929 945. Mezi pacienty převládá diabetes mellitus II. typu (85 % v roce 2016) následovaný poruchou glukózové tolerace (7,4 %) a diabetes mellitus I. typu (6,5 %), zbytek případů tvoří sekundární diabetes. Každý rok přibývá v průměru dalších 14 tisíc lidí bojujících s tímto onemocněním. Když tedy k údajům z roku 2016 přičteme dalších 28 000, jsme téměř na milionu.

  • Obrovská zátěž pro státní rozpočet
    Vzhledem k současným statistikám a velkému počtu osob trpících diabetem se náklady na jeho léčbu vyšplhají až na 40 miliard korun ročně.

 

Tak a už vás nebudeme strašit. Na druhou stranu ale doufáme, že těchto několik závažných důvodů vás přinutí k zamyšlení se nejen nad tím, zda sladké svým dětem dopřát, ale i nad tím, kolik a v jaké podobě. Takže jakou sladkou odměnou překvapit vašeho školáka nebo školačku? Máme pro vás několik zdravých tipů.

 

4 tipy na sladkou odměnu za vysvědčení od NUTRIADAPT

 

Nepečený lehký dortík se sušenkami

 

Co budete potřebovat:

  • košík čerstvých jahod (případně jahodový kompot)
  • 280 g kakaových sušenek s nízkým obsahem cukru
  • 1 balení Skyr 400 g
  • 500 g jogurtu
  • 1 zakysaná smetana
  • 50 g kokosového cukru
  • hoblinky z hořké 75% čokolády na ozdobu


Jak na to:

Čerstvý jogurt (případně jahodový kompot) necháme okapat v cedníku. V míse smícháme jogurt, Skyr a zakysanou smetanu a osladíme kokosovým cukrem.

Dno větší keramické misky vyložíme polovinou sušenek. Na ně poklademe jahody a celé pokryjeme polovinou jogurtové směsi. Celý postup ještě jednou zopakujeme – sušenky, jahody, jogurtová směs. Horní vrstvu ozdobíme hoblinkami čokolády. Přikryjeme potravinovou folií a dáme do ledničky vychladit alespoň na 1 hodinu.
 

Ananasové raviolky plněné lehkým pistáciovým krémem

 

Co budete potřebovat:

  • 1 menší ananas
  • 1 polotučný tvaroh
  • 1 zakysaná smetana (14 % tuku)
  • přepuštěné máslo ghí
  • hrst nesolených pistácií
  • javorový sirup
  • ​máta


Jak na to:

Ananas nakrájíme na velmi tenké plátky, které nejdříve orestujeme na ghí, aby změkly a daly se přehnout. 

Krém vytvoříme tak, že vyšleháme tvaroh s javorovým sirupem a troškou zakysané smetany. Výsledný krém nesmí být moc tekutý a musí se dát dobře roztírat. Vmícháme do něj nasekané pistácie. Každý plátek ananasu potřeme do půlky krémem a přehneme. Podáváme vychlazené. Dozdobíme zbylým krém a snítkou máty.
 

Jogurtové muffiny s borůvkami nebo třešněmi

 

Co budete potřebovat:

  • 400 g bílého jogurtu (3,5 % tuk, např. Hollandia)
  • 250 g pohankové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 140 g kokosového (nebo třtinového) cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 banán
  • 100 g borůvek
  • 100 g třešní
  • citrónová kůra
  • jogurt + máta na ozdobu
  • košíčky na muffiny


Jak na to:

V míse smícháme všechny suché ingredience. Vyšleháme bílky a žloutky zvlášť. Do žloutků zašleháme i cukr a povolené máslo. Banán rozmačkáme vidličkou a vmícháme do žloutkové směsi, k tomu přidáme jogurt a vsypeme směs ze suchých ingrediencí. Důkladně promícháme, poté přidáme ještě kůru z citronu a na závěr lehce vmícháme pěnu z bílků.

Pečeme ve formě na muffiny, do které předem vložíme papírové košíčky. Nalijeme těsto přibližně do ⅔ košíčků, dozdobíme borůvkami a třešněmi a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 8–12 minut. Průběžně zkoušíme špejlí (těsto by se na ni nemělo lepit). Vychladlé muffiny podáváme s kopečkem jogurtu ozdobeným mátou a třešněmi nebo borůvkami.

 

Malinové smoothie s jahodami, kefírem a mátou

 

Co budete potřebovat:

  • 200 g malin
  • 300 g jahod
  • 800 ml kefíru
  • máta
  • 2 odměrky SMART SHAKE vanilka
  • ovesné vločky
  • ​rostlinné mléko


Jak na to:

Ovoce a SMART SHAKE rozmixujeme v mixéru společně s kefírem. V případě, že chceme vydatnější jídlo, přidáme a rozmixujeme do smoothie i ovesné vločky. V případě potřeby naředíme rostlinným (mandlovým, rýžovým) mlékem. Smoothie nalijeme do sklenice a ozdobíme lístky máty.

Další články

Zdraví
Hubnutí
Strava
Čtení na víkend
Jak si nepokazit příjemné posezení aneb co si večer zobnout pod pergolou

S prodlužujícími se dny a teplým počasím je večerní posezení s přáteli nebo rodinou více než lákavé. Jak si ale příjemný…

akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
Zdraví
Hubnutí
Strava
České tradiční Vánoce aneb co se jedlo dříve a co jíme dnes

Po roce se opět blíží Vánoce a s nimi čas hodování, štědrovečerní večeře se zahuštěnou rybí polévkou, kapr nebo smažený řízek…

Vaše proměny

Tereza Illešová

Jedno rozhodnutí, o kterém jsem netušila, že mi změní život

Marek Varkoček

Žádné hladovění, jenom změna stravovacích návyků a skladba jídla

Monika Hrkalová

Konečně jsem na váze, kterou jsem si přála